Kiezen voor wat écht telt: Armoede

2021 02 blog armoede.jpg
portretcora.png
Door Cora Otter op 2 maart 2021 om 07:45

Kiezen voor wat écht telt: Armoede

In mijn studententijd ging ik in Ede op kamers wonen. Een mooie tijd was dat: ik had het naar m’n zin in de studie en woonde met gezellige huisgenoten. We deelden lief en leed. Een tijd die ik niet had willen missen maar financieel was het wel lastig. 

De #KiezenVoorWatÉchtTelt blogs. Een serie waarin de fractieleden van de ChristenUnie in Ede over hun hoopvolle keuze schrijven. Deze keer Cora Otter, fractievoorzitter, over het thema armoede. We willen armoede in ons land bestrijden. Met een hoger minimumloon, hogere bijstand, zo snel mogelijk een woning bij dakloosheid en een offensief tegen de schuldenindustrie.

Mijn ouders hadden het niet breed, dus om mijn kamer, studie en levensonderhoud te kunnen bekostigen was ik afhankelijk van een kleine studiebeurs en een aanvullende lening. De vakanties werkte ik om het collegegeld en studieboeken te kunnen betalen. Mijn ouders sprongen bij waar ze konden: Na het weekend thuis zat er altijd wel groente uit mijn vaders moestuin in m’n weekendtas en als ze langskwamen nam mijn moeder een tas boodschappen mee en kookte soep voor iedereen in het studentenhuis.

Maar vakantievieren, op een terrasje zitten, zomaar iets leuks kopen: het zat er niet in. Regelmatig stond ik in de supermarkt het goedkoopste van het goedkoopste uit te zoeken omdat ik nog maar een paar gulden had. Met een studieschuld van 15.000,- en een diploma op zak vertrok ik na 4 jaar van de Kampstraat, op naar mijn eigen flatje en eerste baan. Vanaf dat moment kwam er iedere maand een salaris op mijn rekening, waar ik van kon wonen, leven, studieschuld aflossen, en het gaf de mogelijkheid om te delen met anderen.

De financieel lastige periode duurde voor mij dus maar kort. En in die jaren wist ik dat het een tijdelijke situatie was. Hoe anders is dat voor veel mensen in Nederland die al lang in armoede leven. Natuurlijk, armoede in Nederland is relatief. Maar je zult maar met zo weinig geld moeten leven dat je een kapotte koelkast niet kunt vervangen. Geen goede winterschoenen kunnen kopen voor je kind. Geen kinderfeestje kunnen geven bij een verjaardag vanwege de kosten.

Armoede is slecht voor je gezondheid. Mensen die leven in armoede, mijden regelmatig de medisch specialist of tandarts. Bang voor de eigen bijdrage die het kan kosten, kiezen ze niet voor de beste, maar de goedkoopste oplossing. Een oplossing die op langere termijn weer nieuwe problemen kan veroorzaken. Armoede geeft stress en maakt dat mensen moeilijker vooruit kunnen kijken en bezig zijn met overleven per dag. Armoede kan zorgen voor een sociaal isolement, puur omdat je het geld niet hebt voor een activiteit of uit schaamte voor je situatie.

De ChristenUnie wil armoede in ons land bestrijden. Met een hoger minimumloon, hogere bijstand, zo snel mogelijk een woning bij dakloosheid en een offensief tegen de schuldenindustrie. En dat is hard nodig! Ook vanwege dit thema is mijn stem voor de ChristenUnie!

20 hoopvolle keuzes voor Nederland
Bent u benieuwd naar alle hoopvolle keuzes van de ChristenUnie voor Nederland. Klik dan op deze link.

Cora Otter, fractievoorzitter
E: cora.otter@ede.nl

Labels: , ,