Mondelinge vragen over Vredehorst: initiatiefnemers verdienen snel duidelijkheid.

construction-site-g48bf02dfb_1920.jpg
portretbram.png
Door Bram van der Beek op 10 december 2021 om 07:45

Mondelinge vragen over Vredehorst: initiatiefnemers verdienen snel duidelijkheid.

Een groep mensen die samen een hofje wil bouwen. Ze willen er voor elkaar zijn en ook samen met de buurt samenleven vorm geven. Klinkt mooi, maar in de praktijk is het hard werken, dat weet Vredehorst als geen ander. Op een andere locatie hebben ze al vijf jaar tevergeefs geprobeerd hun ideaal te bouwen. Nu op Goudenstein is het ook weer hard werken. Daarom stelde Bram van der Beek mondelinge vragen. 

Als gemeente vinden we dit soort initiatieven van onze eigen inwoners ontzettend waardevol, dat heeft de gemeenteraad meerderemalen gezegd, het is vastgelegd in het bestuursakkoord en ook de wethouder sprak dit uit. Ondanks al dat enthousiasme blijkt het voor de gemeente lastig om zulke initiatieven te helpen: we zijn gewend om met professionele partijen samen te werken en moeten nu een groep leken meenemen langs alle afdelingen in de gemeente. En dat blijkt ook nu lastig.

Reden voor ons om weer dringend aandacht te besteden aan dit proces. Want we kunnen niet met woorden mensen uitnodigen om zo’n enorme tijdsinvestering te doen, en dan een groep te laten verdwalen in het raadhuis. Daarnaast is het belangrijk dat we als gemeente duidelijkheid brengen in de buurt, door ons beleid moesten er wat zaken veranderd worden aan het schetsontwerp dat de initiatiefgroep samen met de buurt gemaakt had. Het is dan belangrijk dat de gemeente zich duidelijk in het buurtproces mengt.

In januari spreken we in de gemeenteraad over een heldere en uitnodigende aanpak voor dit soort bewonersgroepen. Als we dit goed begeleiden, met duidelijke uitgangspunten vooraf, dan kunnen we hier met z’n allen veel aan hebben. Uit onderzoek blijkt dat straten die op zo’n manier worden gebouwd een prettiger buurtleven hebben, dat mensen er meer naar elkaar omkijken en dat het woongenot hoger is.

In dit soort trajecten is er volop ruimte voor bijv. levensloopbestendig wonen, duurzaamheid, laagdrempelige zorg en woon-werkverkeer combinaties. Ook is het aandeel starters uit de eigen gemeente hoog. Maar dan moeten we wel een omslag maken en als overheid meedenken met deze initiatieven. De ChristenUnie Ede wil dat er goed beleid komt, dat er vaart wordt gemaakt om CPO's goed te begeleiden en dat er snel duidelijkheid komt voor Vredehorst. 

Bram van der Beek, raadslid
E: bram.van.der.beek@ede.nl 

Labels: , , ,