Bijdrage ChristenUnie bij Programmarekening 2021

326DA259-9A93-47CC-8ABD-D795A1EDDD3B.jpeg
portretarie.png
Door Arie Barendrecht op 21 april 2022 om 16:45

Bijdrage ChristenUnie bij Programmarekening 2021

Op 21 april is in de raadsvergadering de Programmarekening 2021 besproken. In de programmarekening staat uitgewerkt waaraan de gemeente in 2021 haar geld heeft besteed. Namens ChristenUnie Ede sprak Arie Barendrecht de volgende bijdrage uit. 

Voorzitter, 

Vandaag behandelen we de programmarekening van 2021. En die werd met een voordeel van 10.1 miljoen afgesloten. Dat voordeel zijn vooral eenmalige meevallers.

Op financieel vlak is Ede wendbaar en weerbaar. Er is ruimte om te investeren. En dat moeten we doordacht doen. Er staan ons grote opgaven te wachten, zoals woningbouw en verduurzaming. En het sociaal domein blijft onder druk staan. Die opgaven ziet u terug bij de aandachtspunten van de ChristenUnie bij deze programmarekening en zal ik kort toelichten.

Aandacht voor elkaar
Voor de ChristenUnie is aandacht voor elkaar één van drie belangrijke waarden die we terug willen zien in beleid. En daarom doet het ons goed dat er 310.000 euro bestemd is voor inburgering, hoewel we het jammer vinden dat dit geld niet al vorig jaar uitgegeven is. Inwoners willen deelnemen aan onze samenleving maar ervaren drempels rond taal, opleiding en werk. De ChristenUnie vraagt daar aandacht voor deze zogeheten ‘ondertussen-groep’. 

Als ChristenUnie zeggen we: aan de slag voor deze groep! Ga het geld besteden: taalonderwijs op niveau, ondersteun werkgevers in begeleiding op de werkvloer of organiseer kinderopvang zodat ook moeders aan het werk kunnen. Een vraag aan het college: wanneer kunnen we de plannen verwachten om het gereserveerde geld echt in te gaan zetten?

Dan de inzet van onze gemeente op het gebied van dak- en thuisloosheid. Dit verdient echt meer aandacht. In de programmarekening zien we dat de inzet rondom de noodopvang ervoor zorgt dat het programma rondom Housing First minder aandacht krijgt. Twee groepen die dakloos zijn en die allebei nu om aandacht vragen, terwijl er duidelijk te weinig capaciteit is. Een vraag aan het college: hoe gaat u zorgen voor voldoende mankracht om dak- en thuisloosheid echt aan te pakken? 

Aandacht voor de schepping
De ChristenUnie vindt het jammer om te lezen dat bij grote bouwprojecten het natuurinclusief bouwen lastig te borgen is. Juist daar kunnen volgens ons meters gemaakt worden om de natuuropgave te integreren. Kan het college een overzicht sturen waarin de resultaten van het puntensysteem natuurinclusief ontwerpen te zien zijn?

Energiearmoede is een onderwerp waar we de afgelopen maanden al vaak over hebben gesproken. Gelukkig zien we nog geen stijging van het aantal  mensen wat hierdoor in de problemen komt. Het college is actief aan de gang met vroegsignalering: de problemen die ontstaan snel aanpakken. Wil het college toezeggen om voor de meerjarenbeleidsvisie een memo te sturen over de ontwikkelingen? 

Aandacht voor de bloei van stad en dorpen
De komende jaren zien we zowel de harde plancapaciteit (dit zijn daadwerkelijke plannen die doorgaan) en de zachte plancapaciteit (mogelijke plannen voor woningbouw) allebei flink afnemen. Van behoefte is duidelijk sprake. Een vraag aan het college: wat wordt er gedaan om ervoor te zorgen dat we weer aan de streefwaarde van 750 te bouwen woningen komen? 

Voorzitter, ik rond af. 

Want op dit moment ben ik mijn spreektijd aan het amoveren. Amoveren? Ja, amoveren. Ook dat woord was te lezen in de programmarekening. Dat betekent trouwens gewoon slopen. En zulke heldere en duidelijke taal mag wat de ChristenUnie betreft dan ook gewoon in de programmarekening staan. Dus, een vraag aan het college, wilt u moeilijke woorden zoals amoveren uit de programmarekening slopen?

En daarmee sluit ik af. Laten we in Ede aandacht hebben voor elkaar, voor de schepping en voor de bloei van onze stad en dorpen. Er gaat veel op ons afkomen, en gelukkig hebben we ook financiën om met die opgaven aan de gang te gaan. Wat mij en de ChristenUnie betreft hebben wij daarbij elke keer voor ogen: het welzijn van onze inwoners. 

Dankuwel.

Labels: ,