De onderste steen moet boven voor realisatie sociale woningbouw

Rijtjeshuis.jpg
portretniek.png
Door Niek van den Brink op 17 juni 2022 om 15:30

De onderste steen moet boven voor realisatie sociale woningbouw

Afgelopen weken werd het bestemmingsplan Hulakker in Lunteren besproken. De ChristenUnie had op basis van uitspraken van de wethouder bij eerdere projecten de hoop dat er in dit plan extra sociaal gebouwd zou worden. Helaas wordt er bij de Hulakker niet extra gebouwd voor mensen met een kleinere portemonnee. In deze blog blikt Niek van den Brink terug én kijkt vooruit.

Het bestemmingsplan Hulakker bevat ruim 70 woningen. Omdat er bij eerdere projecten zoals bij het 'Maranditerrein' en de 'Tuin van Euterpe' geen ruimte was voor sociale woningbouw en de wethouder steeds verwees naar het project Hulakker, hadden we als ChristenUnie de hoop dat er in het plan Hulakker extra sociaal gebouwd zou worden. Dat is helaas dus niet het geval.

Het gegeven dat sociale woningbouw achterblijft in Lunteren was voor de ChristenUnie reden om het college een duidelijke opdracht mee te geven: breng in kaart hoe groot de achterstand nu is en maak een plan om de achterstand in te lopen. Niek van den Brink deed die oproep tijdens de oordeelvormende vergadering van 2 juni 2022. Het college zei tijdens dit debat toe met een memo te komen.

Dit memo is ons op 14 juni toegezonden. Hierin geeft het college aan dat zij met een plan gaat komen, nog dit jaar, om meer sociale woningbouw mogelijk te maken. De ChristenUnie heeft dit memo tijdens de raadsvergadering van 16 juni geagendeerd voor een oordeelsvormend debat in het derde kwartaal van dit jaar. We willen het dan hebben over de vraag of we als raad en als college voldoende instrumenten hebben om voldoende betaalbare woningen te realiseren in Lunteren en in het verlengde daarvan in heel onze gemeente.

De ambities voor sociale woningbouw zijn in ons bestuursakkoord opgeschroefd. We zullen een flink been bij moeten trekken. Het college denkt daarbij aan het inzetten van een woonfonds waarmee een serieuze impuls gegeven kan worden aan de bouw van sociale huur- en koopwoningen. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat we onze ambities gaan omzetten in daden. Dat is het minste wat we kunnen doen voor al die mensen die jaren wachten op een sociale huurwoning of zo ontzettend graag een betaalbare woning willen kopen.

Labels: , ,