
Terugblik 2024: Noralie Gebremedhin
Recent verscheen ons jaarverslag over 2024, waarin we terugblikken op het afgelopen jaar. Tijdens het meireces nemen we u mee in de terugblikken van onze fractieleden. Vandaag: fractievolger Noralie Gebremedhin, zij blikt terug op haar kennismaking met het raadswerk en de gemeenteraad. En op haar maidenspeech over de ‘Verordening Jeugd en WMO’.
Kennismaking met onze fractievolger Noralie Gebremedhin
Sinds september 2024 heb ik de eer om mij in te zetten voor de fractie als fractievolger. Via deze weg stel ik me graag aan jullie voor. Ik ben Noralie, getrouwd met Kal en met veel plezier woonachtig in de Maandereng. In het dagelijks leven werk ik als jurist voor Nidos, de voogdijinstelling voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Baantjes trekken in de Peppel of de Vrije Slag en lange wandelingen met de hond bij kasteel Hoekelum doe ik graag in mijn vrije tijd. In en rondom het huis ben ik graag aan de slag om te klussen of om in de tuin te werken. Tevens ben ik bestuurslid van de stichting Majestic Child, een startende organisatie die zich inzet op het voorkomen van (nog meer) trauma bij kinderen.
Ik wil me graag inzetten om te werken aan een toekomstbestendige samenleving waarin we naar elkaar omkijken.
Het idee om politiek actief te worden heb ik al van kinds af aan gehad. Na een lange tijd van studeren, werken en reizen, is nu de tijd gekomen om mij in te zetten voor de gemeente Ede. Van 2017 tot en met 2019 heb ik in Ethiopië gewoond. Een prachtig land met een andere cultuur. Ik heb daar gezien hoe gemeenschapszin een normaal onderdeel is van de cultuur. In Nederland ziet die samenleving en het samenleven er heel anders uit. De ervaringen die ik in Ethiopië heb opgedaan helpen mij om te zien wat belangrijk is voor het functioneren van een samenleving met aandacht en oog voor elkaar. Ik wil me graag inzetten om te werken aan een toekomstbestendige samenleving waarin we naar elkaar omkijken.
Terugblik op het afgelopen half jaar als fractievolger
Ik heb een breed interessegebied, dat blijkt alleen al uit het feit dat ik ben geschoold als ontwikkelingseconoom, meester in de rechten ben en jarenlang heb gewerkt als docent op een middelbare school. Daarom ben ik ook blij dat ik een zeer diverse portefeuille heb gekregen. Een portefeuille met stuk voor stuk belangrijke onderwerpen. Ik denk daarbij aan jeugdhulp (is de juiste zorg ingekocht?) en aan financiën (waar kan er op bezuinigd worden en willen we dat ook?). Tot nu toe heb ik me voornamelijk bezig gehouden met het onderwerp ‘jeugd en gezin’. Mijn eerste speech, de zogeheten maidenspeech, in de raadzaal ging over de ‘Verordening Jeugd en WMO’.
Tijdens mijn speech heb ik aandacht gevraagd voor de overgang van jeugdhulp naar WMO bij 18+. Vanuit mijn werk constateer ik dat deze overgang in sommige gemeenten soms problematisch is: het recht op jeugdhulp vervalt, terwijl de hulp uit andere wetten vaak onvoldoende aansluit. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er niet wordt losgelaten voordat iemand anders heeft vastgepakt. Ik ben blij om te horen dat dit principe in Ede bekend is en voor zover ik nu kan beoordelen hier ook mee gewerkt wordt. Als ChristenUnie willen wij minder overdrachten, minder bureaucratie en snel de juiste hulp. Daar zet ik mij graag voor in.
Ik heb gezien hoe we als ChristenUnie het algemeen belang willen dienen en dat daar soms lastige keuzes bij horen.
Als ik terugkijk op het afgelopen half jaar dan zie ik dat er bij elk onderwerp veel belangen spelen. Ik heb gezien hoe we als ChristenUnie het algemeen belang willen dienen en dat daar soms lastige keuzes bij horen. We kunnen niet altijd iedereen blij maken en dat maakt het politieke werk best ingewikkeld. Ik heb een gedreven ChristenUnie-fractie gezien die het beste zoekt voor de samenleving. Daar wil ik graag aan bijdragen. Ik vind het belangrijk dat we met creatieve ideeën blijven komen en dat we de zorgen vanuit de samenleving blijven adresseren, zodat we niet alleen maar agenda-volgend zijn, maar met een fris geluid laten zien waar we voor staan.