Zelf- en samenredzaamheid
- Waardevolle inbreng: Ouderen weten als geen ander welke problemen zich voordoen bij het ouder worden, welke voorzieningen goed functioneren of juist niet en waar de zorg beter kan. We zijn daarom blij met de rol van ouderenbonden. Zij hebben een belangrijke taak om ouderen uit te nodigen en uit te dagen om hun inzet te leveren. Het meedenken van ouderen in wat zij nodig hebben voor hun welbevinden en welzijn wordt ingebed in beleids- en uitvoeringsvraagstukken van wonen, welzijn en zorg.
- Aanpassing woning: Een passend, toekomstbestendig huis betekent langer zelfredzaam zijn. Woningeigenaren en -huurders krijgen voorlichting over het levensloopbestendig maken van hun woning, waarbij ook aandacht is voor de woonomgeving en aanwezigheid van voorzieningen. Er wordt gewezen op verschillende mogelijkheden voor korting en vergoeding (via o.a. zorgverzekering, ouderenbond en WMO) en in geval van huur op het aanvragen van toestemming of het inlichten van de verhuurder. Ook wordt de seniorenmakelaar, die 55-plussers ondersteunt bij hun zoektocht naar een geschikte woning, meer onder de aandacht gebracht.
- Digivaardigheid: Digivaardigheden zijn tegenwoordig cruciaal. Je hebt het nodig voor de AOW-aanvraag, het regelen van bankzaken of het maken van een taxi-afspraak. Ook bij het onderhouden van sociale contacten dragen online vaardigheden bij. Inzetten op digivaardigheid maakt ouderen minder eenzaam en meer zelfredzaam. De cursus om ouderen zo nodig meer digitaal vaardig te maken, blijft in samenwerking met de bibliotheek aangeboden.
- Mobiliteit: Mobiliteit is een belangrijke voorwaarde om activiteiten te ondernemen, zelfstandig boodschappen te doen en onafhankelijk te blijven. Mede door te fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Om dit zo veilig mogelijk te kunnen blijven doen, sluit de gemeente zich aan bij Doortrappen, een initiatief dat motiveert om maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen.
- Activiteiten: Meedoen aan activiteiten draagt voor veel ouderen bij aan beter oud worden. Het biedt zingeving, levert contacten op of is een prettige manier om een lege dag in te vullen. Innovatieve ideeën, zoals ‘Oud Geleerd Jong Gedaan’, waarbij cognitieve uitdaging en het verbinden van jong en oud gecombineerd wordt, worden met open armen ontvangen. Buurt- en dorpshuizen zijn een uitstekende locatie voor dit soort activiteiten. De gemeente vervult daarin een faciliterende rol.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022