Specialistische zorg
- Doorbraakmethode: De leefwereld van mensen staat voorop(zie illustratief kader). In Ede wordt De Doorbraakmethode® ingevoerd. Als regels in de weg staan bij problematiek rondom bestaanszekerheid wordt er gebruik gemaakt van De Doorbraakmethode. Hiermee kunnen legitiem afwijkende procedures gevolgd worden om ergere situaties te voorkomen en onnodige (zorg)kosten uit te sparen. Dit geeft eigenaarschap bij de persoon die het betreft, ruimte voor professionals om maatwerk te leveren en het bespaart kosten.
- Kwaliteit van zorg: De keuze voor een inkoopprocedure is maatwerk, omdat niet voor alle zorgvormen één inkoopprocedure het beste is. Inkoop van zorg gebeurt niet alleen op prijs, maar vooral op kwaliteit. Ook continuïteit van zorg speelt hierin mee. De gemeente ontwikkelt een beslisboom met criteria, waaronder keuzevrijheid voor de inwoner, met als resultaat een weloverwogen inkoopmodel per ondersteuningsvorm.
- Verward gedrag: Samen met de GGZ maakt de gemeente afspraken over hoe mensen met verward gedrag in hun eigen situatie kunnen worden ondersteund en hoe netwerken, waaronder buurtgenoten, betrokken worden.
- Passende zorg: De zorg wordt op verschillende manieren bekostigd. Voor de gemeente zijn dat de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet. Vanuit het Rijk gebeurt dit via de Zorgverzekeringswet en de Wet Langdurige Zorg. Financiële stromen mogen voor inwoners nooit ten koste gaan van toegankelijkheid en kwaliteit van zorg. Dat betekent in de praktijk dat een Wlz-indicatie kan worden uitgebreid met voorzieningen uit de Wmo of dat de gemeente een tijdelijke indicatie af kan geven voor de nodige zorg als wetten in de weg staan om snel te kunnen handelen.
- Winstlimiet: De gemeente stelt een limiet aan de winst van gecontracteerde zorgaanbieders. Van winst boven een vastgesteld percentage toont de zorgaanbieder aan hoe deze geïnvesteerd wordt in kwaliteit van zorg.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022.