Onderwijs
- Keuzevrijheid: De scholen in Ede zijn niet van de gemeente, maar van de samenleving. Het is belangrijk dat ouders vanuit hun verantwoordelijkheid kunnen kiezen voor een school die aansluit bij hun eigen waarden, identiteit en idealen.
- Onderwijshuisvesting: Scholen hebben een belangrijke sociale waarde. Als scholen groeien, moet men nu soms gebruik maken van locaties in andere delen van Ede. Wij willen dat het sociale belang van schoolkinderen voorop staat en de ruimten zo dichtbij mogelijk gecreëerd worden en leegstaand vastgoed elders een andere bestemming moet kunnen krijgen.
- Gebouwen en ventilatie: In coronatijd bleek extra het belang van voldoende binnenruimte en goede ventilatie. Het kabinet heeft geld beschikbaar gesteld om te investeren. Met name bij oudere schoolgebouwen is dit nodig. Als verantwoordelijke voor de huisvesting wordt er een actieplan gemaakt met scholen. Daarbij wordt direct gekeken naar de duurzaamheid van de gebouwen.
- Groene schoolpleinen: Sommige scholen in de gemeente hebben een geweldige metamorfose ondergaan en hun pleinen groener, bloeiender en natuurlijker gemaakt. Alle scholen in de gemeente worden gestimuleerd en zo nodig ondersteund in het aanvragen van subsidies om deze schoolpleinen te realiseren.
- Cultuur en creatief onderwijs op scholen: Er is een direct verband tussen de afname van cultuurparticipatie onder jongeren en een toename aan problematiek onder jongeren. Creativiteit in brede zin helpt qua weerbaarheid en ontwikkeling. In Ede willen we dat cultuurparticipatie niet afhankelijk is van toereikende schoolbudgetten en daarom investeren we in schoolprojecten.
- Doorontwikkeling kenniscampus: Alles wat gericht is op onderwijs, onderzoek en ondernemerschap willen we laten samenkomen en tot bloei brengen op de kenniscampus. Deels gebeurt dit, maar wat ons betreft mag dit meer ambitie krijgen door een visieplan te ontwikkelen en uit te breiden met andere faciliteiten zoals kinderopvang en onderwijsvoorzieningen voor kinderen en ouderen: alles wat met leren en ontwikkelen te maken heeft.
- Kenniscampus inzetten: Ede mag trots zijn op de Kenniscampus en op hoogwaardige opleidingen. We zien kansen om het onderwijs meer dienend te laten zijn aan onze gemeente door studenten te betrekken bij lokale vraagstukken, de arbeidsmarkt en onderzoek. Actieve kennisdeling – ook met Wageningen- is verrijkend voor de toekomst van Ede. Het plan van o.a. de CHE en WUR Ede Wageningen Samen Stad Maken (City Deal) is toe te juichen. Ook de Werkplaats Sociaal Domein is een goed voorbeeld. Dergelijke ‘werkplaatsen’ kunnen voor meerdere sectoren ontwikkeld worden.
- Opleiding en arbeidsmarkt: Het is van belang dat de gemeente binnen de arbeidsmarktregio inzet op goede aansluiting bij het onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Hierbij is in de samenwerking vooral aandacht voor arbeidsmarktrelevante vmbo- en mbo- opleidingen.
- Schoolverlaters: Voorkomen van schooluitval is heel belangrijk voor de toekomst van kinderen. Daarin willen we intensieve inzet op het voorkomen van schooluitval. Zoveel mogelijk jongeren in Ede halen hun startkwalificatie.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022.