Agrarische sector
- Samen de lange termijn voor ogen hebben: Voor langdurige verandering is een langetermijnvisie nodig die richting kan geven. Boeren kunnen dan stapsgewijs hier naartoe werken. Vertrouwen en samenwerking zijn hierbij belangrijk, net als een overheid die zowel duidelijkheid biedt als een partner is bij al die veranderingen.
- Doelvoorschriften: De gemeente werkt zoveel mogelijk met doelvoorschriften (tegenover middelvoorschriften). Zo wordt ruimte voor ondernemerschap geboden.
- Verbinding stad en land: We stimuleren ontmoetingen tussen agrariërs en inwoners om de verbinding te leggen. Voorbeelden hiervan zijn stadsboerderijen zoals in Kernhem. Initiatieven om de lokale producten in Ede aan te bieden en omgekeerde initiatieven om inwoners van Ede (en toeristen) kennis te laten maken met de boerenpraktijk en zodat men daar lokale producten kan kopen.
- Goede voorbeelden: Samen met de sector wordt er gewerkt aan toekomstbestendige concepten voor de diverse sectoren, zoals bijvoorbeeld het ‘valleivarken’. Deze concepten zijn voor medeboeren en de consument te bezoeken.
- Natuurinclusieve landbouw: We ondersteunen regeneratieve en natuurinclusieve landbouw. Dit wordt gestimuleerd op onze eigen gronden via de pachtvoorwaarden en beheervoorschriften. We intensiveren onze samenwerking door naast cursussen en informatie, samen met partners als de Provincie, boeren ook te helpen om concrete stappen te zetten.
- Buffer rondom natuur: Rondom natuur komt een zone waarin minder milieubelastende landbouwpraktijk wordt gestimuleerd.
- Piekbelasters: Een klein aantal bedrijven zit in de lastige situatie dat zij een extra hoge impact hebben op de natuur. Hun locatie ligt ongunstig, dichtbij kwetsbare natuur. Als gemeente werken we met deze boeren samen en bekijken verplaatsing en vermindering. Juist deze locaties leveren veel ‘ruimte’ op voor natuur, landbouw of andere ontwikkelingen.
- Intensieve bedrijven: De Foodvalley kent een hoge belasting van de luchtkwaliteit, maar minder merkbaar ook op de bodem- en waterkwaliteit. We werken samen met deze boeren en trekken samen alles uit de kast: van uitstoot beperkende maatregelen tot (vrijwillige) uitkoopregelingen.
- Meer landschapselementen: Boeren worden meer ondersteund in hun zorg voor landschapselementen. De gemeente gaat hierin actiever ondersteunen en trekt hiervoor fondsen aan of investeert zelf. Nieuwe aanleg gebeurt zoveel mogelijk op vrijwillige basis en het bestaande wordt zo goed mogelijk wettelijk beschermd.
- Vrijkomende agrarische bebouwing: Voor vrijkomende agrarische bebouwing en erven worden goede oplossingen geboden zoals kleinschalige woon- en zorgvormen.
- Clustering vrijkomende bebouwing nabij kernen: Bij functiewisselingen van agrarisch naar wonen en werken wordt er gestreefd dit zoveel mogelijk richting de bestaande kernen en buurtschappen te clusteren.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022