Financiën
- Rentmeesterschap: Van de gemeente verwachten wij dat zij een betrouwbare, goede rentmeester is van de beschikbare middelen. Het gaat namelijk om geld van onze inwoners. Er zijn altijd meer wensen dan er geld beschikbaar is. De ChristenUnie dringt er daarom op aan dat de gemeente Ede efficiënt financieel beleid voert en risico’s goed in beeld heeft en beheerst.
- Behoudende koers: Toekomstige generaties moeten niet worden opgezadeld met de gevolgen van slecht (financieel) beleid van hun voorgangers. Een behoudende financiële koers vormt het uitgangspunt. Waar mogelijk kan de gemeente, naar vermogen, een eigen bijdrage vragen.
- Inkoop: De gemeente koopt zoveel mogelijk lokaal, duurzaam en circulair in. Ook als dat betekent dat een hogere prijs wordt betaald. Inkopers van de gemeente krijgen duidelijke kaders om volgens deze criteria in te kopen, bijvoorbeeld in de vorm van een inkoopladder.
- Recht van de zwakste: Zorg voor elkaar en zorg voor onze kwetsbare medemensen wordt vooropgesteld bij het maken van financiële en beleidsmatige afwegingen.
- Tekorten: Zo nodig wordt via de VNG of anderszins bij de Rijksoverheid gevraagd om een passende vergoeding voor de taken die moeten worden uitgevoerd, om financiële tekorten (onder andere op jeugdzorg) te voorkomen.
- Belastingen: Wij zien het liefst dat de gemeentelijke belastingen stabiel blijven, maar soms is door tegenslag extra geld nodig. Het verhogen van belastingen willen we zoveel mogelijk voorkomen. Als een belastingverhoging noodzakelijk is, vindt de ChristenUnie dat dit goed onderbouwd moet zijn en aan inwoners duidelijk moet worden uitgelegd.
- Heffingen en leges: De dienstverlening van de gemeente (heffingen en leges) is kostendekkend.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022