Armoedebeleid
- Schuldpreventie op scholen: Schuldenproblematiek willen we zoveel mogelijk voorkomen. Goede preventie onder jongeren is de start. Samenwerking met onderwijsinstellingen en woongroepen is nodig om af te stemmen op leeftijd en levensfase.
- JongerenPerspectiefFonds: Ede zet zich in voor de oprichting van een JongerenPerspectiefFonds. Het JPF is een publiek-private samenwerking die (een deel) van de schuld van jongeren overneemt. In het bijbehorende traject wordt perspectief geboden en uitweg uit de schulden.
- Acute materiële nood: Bij geldzorgen moet acute materiële hulp die behoort tot basisbehoeften, zoals wasmachines, kookstellen, bed etc. mogelijk zijn zonder dat dit ten koste gaat van ondersteunende maatregelingen. Het noodfonds in Ede is een prachtig, regelarm vangnet dat daarin voorziet. De structurele bijdrage van 10.000 euro door de gemeente wordt gecontinueerd.
- Goed functionerend armoedebeleid: Er zijn veel (landelijke) fondsen, actieprogramma’s en ondersteunende regelingen die niet optimaal benut worden. We willen een vereenvoudiging van deze regelingen voor de mensen die hiervoor in aanmerking komen. Om voorzieningen in kaart te brengen en een duidelijk overzicht te creëren, gebruiken we De VoorzieningenWijzer. De ondersteuning van mensen die leven in armoede (tot 130% van bijstandsnorm) blijft bestaan.
- Stress sensitief hulpverlenen: Geldzorgen komen zelden alleen. Bij schuldenproblematiek moet in het traject ruimte zijn om eerst op adem te komen en zaken aan te pakken die wellicht mede oorzaak zijn van de schulden.
- Sociaal incasseren: De gemeente is zowel ondersteuner bij geldzorgen als geldeiser bij overheidsschulden. Betalingsregelingen op maat zijn nodig om te komen tot oplossingen uit schulden. Niet de letter van de wet en standaard betaaldatums zijn leidend, maar de weg uit de schulden. Hiervoor is afstemming nodig tussen verschillende afdelingen en schuldentrajecten op maat.
- Nazorg bij schuldhulpverleningstrajecten: Helaas belanden sommige mensen met schulden na afloop van een traject opnieuw in dezelfde situatie. Goede nazorg door follow-up gesprekken en blijvend aanbod van ondersteuning is een investering in zowel de mensen als in het voorkomen van nieuwe maatschappelijke kosten.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022