Dak- en thuislozen
- Zwerfjongeren: Voor zwerfjongeren is er opvang en begeleiding. Jongerenwerkers worden toegerust om ‘spookjongeren’ op te sporen. Gemeente Ede maakt gebruik van het landelijk actieprogramma ‘Dak- en Thuisloze Jongeren’.
- Alternatieve opvang daklozen: De achtergrond van dak- en thuislozen is heel verschillend. Dat vraagt om maatwerk in opvangvoorzieningen en woonvormen. Vanuit het idee van een inclusieve samenleving zijn we voorstander van zoveel mogelijk wonen in de wijken en buurten. Omdat dit niet voor iedereen een passende oplossing is, moet Ede ook alternatieven, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van afgelegen trekkershutten, realiseren.
- Uitstroom maatschappelijke opvang: Cliënten die uit de Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen uitstromen, moeten tijdig, voldoende en passend worden ondersteund bij het krijgen van een thuis. Dat vraagt ook om wijken en dorpen die de kracht hebben om deze mensen te ontvangen. Daarom stelt gemeente Ede samen met de woningbouwvereniging, aanbieders van Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang en andere partners een ambitieverklaring op, waarin ambities én afspraken gezamenlijk worden vastgelegd.
- Noodopvang: In Ede blijft noodopvang voor mensen in crisissituaties en bij gebrek aan andere plekken beschikbaar.
- Preventieve gezondheidszorg: Door medische zorg rondom dak- en thuislozen snel in te zetten, voorkom je spoedsituaties of onomkeerbare schade op medisch gebied. Daarnaast heeft dit ook positieve effecten op andere levensgebieden. Initiatieven die deze zorg op een laagdrempelige manier mogelijk maken, verdienen steun van de gemeente.
- Housing First: Het toewijzen van een woning is de start van een traject richting zelfstandig wonen. Daarom zijn we voorstander van concepten zoals Housing First, waarbij mensen die lang dakloos zijn geweest onder voorwaarden een woning krijgen aangeboden. Het huidige aantal wordt waar nodig uitgebreid.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022.