- Energievouchers voortzetten: Met kleine energiebesparende acties in huis valt al flinke winst te behalen. We zijn erg blij met de initiatieven rondom energievouchers waarbij inwoners 60,50 euro kunnen besteden aan besparende acties. Graag willen we de uitgifte van deze bonnen voortzetten, zodat iedereen zijn steentje kan bijdragen.
- Energiebesparing: De basis is minder energie en grondstoffen gebruiken. Wat ons betreft wordt daar steviger op ingezet met publiekscampagnes en geeft de gemeente het goede voorbeeld. Daarnaast worden goede voorbeelden actief onder de aandacht gebracht.
- Bedrijfsdaken: We stimuleren isolatie en zonnepanelen op bedrijfsdaken maximaal.
- Coördinatie zon op (boeren)dak: De gemeente neemt het voortouw in een gecoördineerde actie om zonnepanelen op (boeren)daken te stimuleren. Het gaat hierbij met name om de netaansluiting die voor individuele projecten veelal niet beschikbaar of betaalbaar is.
- Locatiekeuze zonneweides: Voor de locatiekeuze van zonneweides worden kwalitatief veel hogere eisen gesteld, zodat deze passen bij het landschap en een aanvulling vormen op de biodiversiteit. De gemeente neemt een grotere rol bij deze locatiekeuze, zodat combinatie met beleidsdoelen, zoals natuur/ biodiversiteit, recreatie of agrarische functieverandering mogelijk gemaakt worden. Deze zogenaamde dubbelfunctie wordt verplicht.
- Clustering zonneweides: Zonneweides worden in principe zoveel mogelijk geclusterd (voorbeeld: Wells Meer), zodat versnippering beperkt wordt en het landschap goed ingericht kan worden.
- Zonnepanelen boven parkeerplaatsen: Zonnepanelen als carport boven parkeerplaatsen wordt actief ondersteunt. Hierbij wordt een subsidie voor de onrendabele top ingesteld. Bij deze ontwikkeling worden ook duurzame mobiliteit en klimaatrobuustheid meegenomen.
- Financiële participatie: Wij willen dat inwoners van Ede meer delen in de opbrengsten van de ontwikkeling van duurzame energie. Dit kan enerzijds financieel door eigendom (minstens 51% lokaal eigenaarschap) en anderzijds doordat er meer kwaliteit aan de leefomgeving wordt toegevoegd.
- Windturbines: Langs de A30 wordt onderzoek gedaan naar een cluster van windmolens. Wij willen dat het maximale (passende) scenario wordt benut, zelfs als dit iets boven onze (korte termijn) doelstellingen uitkomt.
- Warmtenet: In Ede hebben we een modern warmtenet. Het kan worden verbeterd door dit alleen in te zetten voor gebouwen die niet met een meer duurzame warmtebron kunnen worden verwarmd. Verder wordt het zo min mogelijk gebruikt voor tapwater en de infrastructuur wordt ingezet als open net, waarbij diverse bronnen kunnen worden aangesloten en er meer concurrentie en keus ontstaat.
- Biomassa: In Ede wordt veel gebruikt gemaakt van biomassa. Wat ons betreft wordt dit beperkt tot een tijdelijk rol als overgang naar duurzame varianten. We bouwen het gebruik van biomassa af en staan geen uitbreidingen toe. Daarnaast zorgen we dat de huidige biomassaverbranding strikt gemonitord wordt.
- Geothermie: Warmte uit de diepe ondergrond kan een goede duurzame basislast leveren voor het warmtenet. Toch kleven er ook wat risico’s aan deze techniek. Een zorgvuldige belangenafweging en een forse beperking van risico’s zijn daarom belangrijke randvoorwaarden voor eventuele vergunningen.