Kansen voor nieuwkomers
- Taal als basis: Het beheersen van de Nederlandse taal is de basis om je - als nieuwkomer, asielzoeker of vluchteling - thuis te voelen in je buurt en een praatje te maken, formulieren te begrijpen, maar ook voor opleiding en je positie op de arbeidsmarkt. In Ede zetten we maximaal in op taalontwikkeling door taalonderwijs tot het hoogste niveau beschikbaar te maken in de gemeente. Verder zetten we in op maatwerktrajecten, goede toeleiding tot het taalhuis en het organiseren van taalcafés in de wijken. Voor een kort verblijf van arbeidsmigranten kunnen zij vrijwillig gebruik maken van taallessen, maar als zij langer dan zes maanden in Nederland verblijven, worden er afspraken gemaakt met werkgevers om taallessen aan te bieden.
- Actief beleid ‘ondertussengroep’: Een groot deel van de huidige statushouders viel onder de oude inburgeringswet die overduidelijk heeft gefaald, zowel op het gebied van taal, opleiding en werk. In Ede willen we een activerend en ondersteunend maatwerktraject voor deze groep inburgeraars, waarbij er in samenwerking met de lokale arbeidsmarkt, opleidingen en taalcentra een actieplan wordt uitgewerkt.
- Ontvangende samenleving: Integratie is een proces van twee kanten. Er zijn mensen nodig die je de weg wijzen als medeburgers. Ondersteuning en inzet van maatjestrajecten via maatschappelijke organisaties wordt gefaciliteerd.
- Kleinschalige opvang en natuurlijke toegang: Uitgangspunt in Ede voor opvang van (evident kansrijke) asielzoekers wordt kleinschalige gecombineerde opvang. We leren van Utrecht met Plan Einstein, Oegstgeest met gecombineerde huisvesting voor spoedzoekers en Amsterdam met containerwoningen. Allemaal projecten waarbij men makkelijker kan op- en afschalen en het samenleven uitgangspunt is voor integratie en het bieden van kansen.
- Leer-werktrajecten inburgering: In de uitvoering van de nieuwe wet wordt actief beleid gemaakt samen met de lokale arbeidsmarkt én ervaringsdeskundigen. Wij willen dat werkgevers ondersteund worden in het aanbieden van begeleiding en taalondersteuning op de werkvloer. Leer-werk trajecten moeten voor alle partijen winst zijn en verdienen maximale inzet die afgebouwd wordt tot volwaardig werknemerschap.
- Betaalde bruggenbouwers: Voor de uitvoering van de nieuwe wet inburgering en ondersteuning bij de verschillende trajecten worden ervaringsdeskundigen ingezet als betaalde bruggenbouwers. Zij komen in dienst van de gemeente om te ondersteunen bij culturele verschillen, het ontwerpen van nieuw beleid en het begeleiden van trajecten.
Lees hier de samenvatting of ons hele verkiezingsprogramma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022.