Lokale eigenheid en dorpsbelang
- Dorpsraden als gelijkwaardige partner: Een dorpsraad is geen verlengstuk van de gemeenteraad, maar wel een volwaardige gesprekspartner die meerzijdig partijdig is en de belangen behartigt van de inwoners van de dorpen. De gemeente draagt eindverantwoordelijkheid, maar dorpsraden hebben zeggenschap in beleid.
- Pro actief betrekken: Dorpsraden worden pro-actief betrokken bij beleid dat het betreffende dorp aangaat. Inspraak en participatie van inwoners kunnen zo goed geregeld worden. Dorpswethouders zijn hierbij de ‘linking pin’.
- Dorps- en gebiedswethouders: Wethouders hebben in hun portefeuille één of meerdere dorpen of gebieden waar ze verantwoordelijk voor zijn. Hierdoor zijn ze beter benaderbaar voor inwoners, wordt er domeinoverstijgend gewerkt en wordt er beter samengewerkt met de dorpsraden en wijk- en buurtverenigingen. Wethouders houden ook spreekuur in de dorpen en gebieden.
- Historische verenigingen: We hebben een rijkdom aan historische verenigingen in onze gemeente, zoals de Edese molens, de Trapakkers, Felue, Buurt Ede Veldhuizen, de Historische Vereniging Oud Bennekom en nog veel meer. Ieder met een eigen identiteit en in stand gehouden door de inzet van vele vrijwilligers. Zij allen verdienen ondersteuning waar nodig.
- Vier je vierdagen: De Oud-Luntersedag, Heideweek, de Vlegeldag, Wijkfeesten; het zijn slechts enkele voorbeelden van feestelijkheden met een kortere of heel lange traditie die de saamhorigheid bevorderen. Ook hebben ze in onze dorpen en wijken een cultuurhistorische waarde. Daar willen we niets aan veranderen, maar juist een uitroepteken achter zetten. “Hijs de vlaggen en vier samen de vierdagen” is ons motto.
- Behoud kleine scholen: Kleine scholen zijn vaak scholen die sterk geworteld zijn in hun omgeving. De ChristenUnie heeft zich altijd ingezet voor het behoud van kleine scholen. Dat blijft de ChristenUnie in de komende tijd doen.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022