Natuur en klimaat
- Landschapselementen: Natuur- en landschapselementen zijn belangrijk voor het landschap, recreatie en bovenal de biodiversiteit. Deze ecologische structuren worden beschermd. Samen met boeren, terreinbeheerders en natuurorganisaties wordt er gewerkt aan een terugbrengen en uitbreiden hiervan.
- Eindeloze exoten bestrijding: In Ede worden een paar exoten bestreden zonder uitzicht op uitbanning. Omdat deze bestrijding erg kostbaar kan zijn, willen wij deze bestrijding opnieuw bekijken. In het geval van Prunus willen we stoppen met het algeheel bestrijden, en alleen in geval van overlast nog ingrijpen. Voor de reuzenberenklauw willen we bekijken of deze ook anders behandeld kan worden.
- Ecologisch maaibeheer: Het maaibeheer in de gemeente wordt nog meer insectvriendelijk. Dat betekent zo min mogelijk maaien in het voorjaar en meer gebruik maken van strokenmaaien of cyclusbeheer.
- Natuurinclusief bouwen: Onze gebouwen zijn steeds kierdichter en bieden minder ruimte voor vogels, vleermuizen, insecten, etc. Door vooraf goed in kaart te brengen welke planten en dieren gebruik zouden kunnen maken van een gebouw, kunnen speciale voorzieningen aangebracht worden in een gebouw. Denk aan nestbakstenen, kleine ruimtes die worden opengelaten of lampen die geen verstoring geven. Zulke veranderingen kosten op deze manier vaak niets tot relatief erg weinig extra.
- Groen bij nieuwe bedrijven: Bij gebiedsontwikkeling en als bedrijven zich vestigen op bedrijventerreinen wordt een klimaatadaptief en biodivers groenplan verplicht.
- Watertekort: Er wordt nadrukkelijker rekening gehouden met water(tekort), ook vanuit oogpunt van brandbestrijding op de Veluwe. Hiervoor stellen we een uitvoeringsplan op. Maar ook voor de biodiversiteit heeft deze verandering grote gevolgen. We intensiveren onze inzet om hemelwater zoveel mogelijk vast te houden en de gevolgen voor aanplant en samenstelling van bos verwerken we in ons beleid.
- Grond(water) vervuilingen: Op een aantal plekken zijn er vervuilde grond(water)locaties uit het verleden. Denk aan Enka, de Beatrixbult of de Belt in Wekerom. Met de omgevingswet komt de bevoegdheid op dit onderwerp meer naar de gemeente toe. We grijpen dat moment aan om in beeld te brengen om welke locaties het gaat en om een actieplan op te stellen. Het uitgangspunt daarbij is al deze vervuilingen, waar technisch mogelijk, uiteindelijk op te ruimen.
- Bomenfonds: Het bomenfonds kan beter functioneren. We evalueren de werking en pakken de verbeterpunten aan. Een van de knelpunten in de uitvoer van het bomenfonds is het tekort aan grond om deze op te planten. Hiervoor wordt het landschapsfonds ingezet.
- Landschapsfonds: Vanuit diverse hoeken is er behoefte aan natuurcompensatie,- uitbreiding of -herstel. Om te voorkomen dat er diverse potjes naast elkaar bestaan, wordt er één robuust landschapsfonds gevormd. Dit wordt een breed inzetbaar fonds dat flexibel kan werken. Doel is om biodiversiteit, ecologie en landschapsontwikkeling in de gemeente Ede te bevorderen.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022.