Ondernemersklimaat
- Dorpen: Het is belangrijk om voldoende ruimte voor lokale economische bedrijvigheid in de dorpen te bieden. Wij willen waar mogelijk ook groei van bedrijven, waaronder ook detailhandel en horeca binnen dorpen, faciliteren, hetzij op het bedrijventerrein of elders in de dorpen.
- Vestiging in Foodvalley: We willen een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor (food gerelateerde) bedrijven. In overleg met ondernemers en andere gemeenten in de regio Foodvalley worden kaders opgesteld voor nieuw te ontwikkelen (delen van) bedrijventerreinen. Op deze wijze kan bevorderd worden dat (food gerelateerde) bedrijven, die elkaar versterken, bij elkaar in de buurt gevestigd kunnen zijn. Zo werken we aan een duurzaam ondernemersklimaat met een toegankelijke gemeente/ regio Foodvalley. Duidelijkheid vanuit de gemeente voor welk thema, bij welk loket en welke persoon men terecht kan, is helpend voor de opstart van bedrijven. Het is belangrijk dat de gemeente Ede dit up-to-date publiceert op de gemeentelijk website.
- Behoud functies kleine kernen: In onze dorpen en wijken zetten we in op het behoud van functies. Kleine winkelcentra zijn erg belangrijk voor de leefbaarheid en sociale contacten. We gaan hier creatief mee om, bijvoorbeeld door het combineren van functies.
- Compacte regelgeving: Waar mogelijk worden procedures en wet- en regelgeving compacter gemaakt voor het stimuleren van ondernemerschap en de inzetbaarheid van mensen op een krappe arbeidsmarkt. We vinden het belangrijk om te werken vanuit gezond vertrouwen. De ChristenUnie staat voor een gemeentelijke overheid die niet verjuridiseerd. Jaarlijks organiseert de ChristenUnie een bijeenkomst om met ondernemers in gesprek te gaan over mogelijkheden om wet- en regelgeving op een realistische manier te verminderen.
- Samenwerking ondernemers: Het stimuleren van meer samenwerking tussen bedrijven in Ede is wenselijk. Een mogelijkheid hiervoor is de oprichting van een ondernemersvereniging waarin alle bedrijventerreinen vertegenwoordigd zijn en die aantal keer per jaar samenkomt en waarin de belangen van bedrijven in Ede en de gemeente worden geborgd. Belangrijk is het om de regio Foodvalley hier ook bij te betrekken, omdat onze lokale economie deel uitmaakt van deze regio. Dit alles met het oog op kortere lijnen, het stimuleren van werkgelegenheid en het creëren van stageplaatsen voor lokale jongeren.
- Faciliteren startende ondernemers: We stimuleren broedplaatsen van startende, innovatieve ondernemers en bereiken dit door het beschikbaar stellen van ruimte en het stellen van de juiste wettelijke kaders.
- Impact ondernemen: Het huidige beleid waarin kringloopeconomie en sociaal ondernemerschap in het bijzonder aandacht krijgt, wil de ChristenUnie voortzetten. De energietransitie is hierin ook een belangrijk thema. We stimuleren deze uitgifte van vouchers voor de komende jaren. Groen, duurzaamheid, sociaal ondernemen en het creëren van korte ketens zijn relevante thema’s voor impact ondernemen.
- Producten uit de regio: De komende periode willen wij dat de gemeente samen met boeren, voedselproducenten en (super)markten gaat inzetten op het promoten van het eten van lokale producten.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022.