Participatie
- Burgerparticipatie: We leven in een representatieve democratie. Dat houdt in dat een gemeenteraad gekozen wordt als volksvertegenwoordiger en als zodanig besluiten neemt. Bij die besluiten luistert ze goed naar haar inwoners. Participatie is meer dan het individueel belang. Duidelijke kaders voor burgerparticipatie zijn nodig om verwachtingen waar te maken. Daarin worden algemene belangen meegewogen, ook voor toekomstige generaties. Burgerparticipatie kan in allerlei vormen: van raadplegen en adviseren tot coproduceren en meebeslissen. Niet elk onderwerp leent zich voor elke vorm van participatie.
- Burgerberaad: Om te waarborgen dat niet slechts de ‘meest uitgesprokenen’ betrokken zijn bij participatietrajecten worden middels lotingen burgerberaden betrokken én gefaciliteerd. Voorbeelden hiervan zijn G1000 trajecten. Participatie dient als peiling en ter vergroting van betrokkenheid en vertrouwen.
- Uitdaagrecht: Als ChristenUnie willen we actief werk maken van uitdaagrecht (‘right to challenge’). Dit is het recht om als bewoners de gemeente uit te dagen en aan te geven dat je, bijvoorbeeld als wijk of als dorp, taken slimmer, beter, goedkoper of anders kan organiseren.
- Overnamerecht: Het overnamerecht (‘right to bid’ zie kader) is een vervolg op het uitdaagrecht. Lokale verenigingen of buurtbewoners kunnen maatschappelijk vastgoed overnemen van de gemeente en zo bijbehorende functie voortzetten. Dit vraagt om een ontvankelijke houding van de gemeente.
- Inspraak: Alle inwoners - zeker ook de jongeren - worden betrokken bij de lokale democratie. Wij vinden dat nodig, omdat door samen te praten over de uitdagingen in onze gemeente, we met elkaar tot gedragen oplossingen kunnen komen. De gemeente Ede gaat door met het inwonerspanel en plaatsen van berichten en vragen op sociale media.
- Gastlessen: Om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren zicht krijgen op wat de gemeenteraad doet, worden bijvoorbeeld gastlessen over en vanuit de gemeentepolitiek georganiseerd.
- Kinderen en jongeren: Het kindercollege en de jongerenraad krijgen steeds meer een vaste plaats binnen de gemeente. Als ChristenUnie ondersteunen we deze initiatieven.
- Generatiecheck: Plannen van de gemeente worden getoetst op de gevolgen voor jongeren.
- Herdenkingen: Jongeren in de gemeente Ede worden specifiek uitgenodigd voor en betrokken bij evenementen op of rond 4 en 5 mei en bij Airborne evenementen.
- Maatschappelijk akkoord: Parallel aan de coalitieonderhandelingen worden maatschappelijke organisaties, verenigingen, en dorpsraden ondersteund om een gezamenlijk maatschappelijk akkoord op te stellen. Het maatschappelijk akkoord wordt vervolgens opgenomen in het bestuursakkoord.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022.