Veilige samenleving
- Gezamenlijk veiligheidsplan: We zorgen voor goede buurten door bijdragen van inwoners, winkeliers, scholen, politie, brandweer en woningcorporaties. Inwoners worden (eventueel per wijk of dorp) betrokken bij het opstellen van het veiligheidsplan en de prioriteiten.
- Schone straten en verlichting: Schone en nette buurten zorgen voor een veel veiliger indruk. Zo moeten er voldoende afvalbakken zijn en willen we onze ‘Schone Helden’ blijven ondersteunen met bijvoorbeeld gratis materiaal. Straten zijn daarnaast voldoende verlicht.
- Wijkagent: De ChristenUnie hecht aan de rol van de wijkagent als aanspreekpunt voor inwoners in de wijk en zijn coördinerende taak naar andere agenten en de gemeente toe om problemen in de wijk concreet aan te pakken.
- Groepsaanpak: In wijken waar groepen jongeren georganiseerd overlast veroorzaken, wordt een groepsaanpak opgesteld in overleg met het Veiligheidshuis. De harde kern en meelopers worden geïdentificeerd en ouders en netwerken betrokken om de overlast terug te dringen.
- Begeleiding ex-gedetineerden: Er is in de gemeente Ede ruimte voor organisaties die opvang en ondersteuning bieden aan (ex-)gedetineerden. Werk en inkomen, huisvesting, uitkering of schulden, een geldig identiteitsbewijs en een zorgverzekering zijn daarbij belangrijke basisvoorwaarden. Daarin worden zij ondersteund door de nazorgcoördinator.
- Wijkgericht aanpak: Om (jeugd)overlast en (jeugd)criminaliteit te voorkomen en bestrijden kiest de gemeente Ede voor een integrale wijkgerichte aanpak. Met de juiste ketenpartners, zoals jongerenwerkers, sociale wijkteams, politie en Halt, bouwt de gemeente aan veilige, rechtvaardige en leefbare wijken.
- Radicalisering: Radicalisering is niet alleen een veiligheidsvraagstuk, maar ook een maatschappelijk vraagstuk. In de gemeente Ede is er integraal beleid om, in samenwerking met de regio, radicalisering tegen te gaan.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022