Wonen en bouwen
- Bouwen in en vóór de dorpen: De dorpen hebben een eigen lokale structuur. Om deze eigenheid te koesteren, wordt nieuwbouw afgestemd op de ontwikkeling van de dorpen. In de Omgevingsvisie wordt per dorp een beeld geschetst van de woningbouwopgave, de fasering en type woningen: voor jongeren die in het dorp willen blijven en voor ouderen die woonvormen nodig hebben die passend zijn. Door kleine aantallen woningen per project te bouwen bevorderen we dat (jonge) dorpelingen in het dorp kunnen blijven wonen. Er komt een dorpsplan waarin leefomgeving, natuur, recreatie en bedrijvigheid wordt meegewogen.
- Kavelsplitsing en mantelzorgwoningen: Juist waar de erven wat groter zijn en families in elkaars buurt wonen of willen wonen, willen we kavelsplitsing en mantelzorgwoningen mogelijk maken, omdat zorgen voor elkaar van grote waarde is.
- Groene Binnenvelden: Het Binnenveld is een waardevolle groene plek in het midden van vier gemeenten. Met deze vier gemeenten stellen we eerst een gezamenlijke visie op. Plannen voor uitbreiding van bedrijven en/of woningen in dit gebied zijn, wat de ChristenUnie betreft, nu niet aan de orde. Dat is niet logisch. Toch beseffen we dat dit de druk op andere groene locaties (denk aan omgeving Kierkamperweg en Nergenase bospad) kan verhogen. Vandaar dat er eerst een samenhangende visie op dit gebied moet worden ontwikkeld.
- Behoud functies kleine kernen: In onze dorpen en wijken zetten we in op het behoud van functies. Kleine winkelcentra zijn erg belangrijk voor de leefbaarheid en sociale contacten. We gaan hier creatief mee om, bijvoorbeeld door het combineren van functies.
Lees hier ons hele verkiezingsprogamma: www.ede.christenunie.nl/verkiezingsprogramma-gr2022