De keuzes van de ChristenUnie, toegelicht aan de hand van muziek

Ede FM playlist GR2018 Cora
Cora Otter - Portretfoto.png
Door Cora Otter op 17 februari 2018 om 15:03

De keuzes van de ChristenUnie, toegelicht aan de hand van muziek

Vanmorgen was ik te gast bij EdeFM, in het programma 'De Platenlijsttrekker'. Aan de hand van de muziekkeuze van de ChristenUnie-fractie stil gestaan bij 'onze' thema's: zorg voor vluchtelingen, kwetsbare inwoners, klimaatverandering, rechtvaardigheid, lijden, imperfectie en hoop. Mooi om te kunnen delen wat ons drijft! Luister hier de uitzending terug en lees de motivatie van de verschillende nummers.

In het programma 'De Platenlijsttrekker' wordt een lijsttrekker van een van de deelnemende politieke partijen geinterviewd. Aan de hand van de muziekkeuze van de lijsttrekker wordt er stilgestaan bij diverse thema's. Lijsttrekker en fractievoorzitter Cora Otter: 'Aan de hand van de muziekkeuze van de top-8 van de kandidaten van de ChristenUnie heb ik stil gestaan bij 'onze' thema's: zorg voor vluchtelingen, kwetsbare inwoners, klimaatverandering, rechtvaardigheid, lijden, imperfectie en hoop. Ik vind het mooi om op deze manier te kunnen delen wat ons drijft!'

Luister hier de uitzending terug en lees hieronder de toelichting bij de keuze van de verschillende muzieknummers.

Het verzoeknummer van kandidaat 8 - Sandra Kooij - van Roekel
Het nummer wordt gezongen door Stef Bos en heeft als titel ‘My land is jou land

Toelichting van Sandra op haar keuze: 'Ik zou graag een lied van Stef Bos willen inbrengen. Hij heeft 2009 een cd gemaakt, samen met het Metropole Orkest, die ‘In een ander licht’ heet. Hij is opgegroeid met de Bijbel en de verhalen hebben hem nooit losgelaten. Hij zegt: Het kan een dogma zijn of een inspiratie’. Hij is de Bijbel weer gaan lezen en dat is de inspiratie voor de cd geweest. Het lied dat ik zou willen laten horen is het Lied van Ruth: My land is jou land. Het is een lied (in het Zuid-Afrikaans) gebaseerd op het verhaal van Ruth die haar thuis verlaat en als vreemdeling opnieuw begint in aan ander land. Het is een oproep om naast elkaar te gaan staan en je land, taal, droom en God te delen met elkaar. Zoals Ruth zich verbond met Naomi en haar toekomst met haar deelde, zo mogen ook wij dat doen met de mensen om ons heen, komend van ver weg of dichtbij'.  

Ek weet jou volk is bang
Voor ons wat anders is
Maar ek sal brugge bou
Daar waar die afgrond is 
Want ek wil naas jou staan
Al sal dit moeilijk wees

Het verzoeknummer van kandidaat 7 - Niek van den Brink 
De keuze van Niek wordt gespeeld door Ludovico Einaudi en heeft als titel ‘Elegy for the Arctic’. 

Toelichting van Niek op zijn muzikale keuze: Pianist Einaudi geeft een miniconcert op de Noordpool tussen de smelyende ijsschotsen. Hij staat oog in oog met ons mondiale probleem  van overconsumptie en het gebruik van fossiele brandstoffen. In Nederland merken we nog niet heel veel van de klimaatverandering, maar in grote delen van de wereld zijn de gevolgen merkbaar.  Wij zijn de laatste generatie die de gevolgen van klimaatverandering beperkt kunnen houden en een andere omgang met onze planeet kunnen kiezen. De ChristenUnie kiest bewust voor rentmeesterschap en voor de toekomst van onze kinderen.

Het verzoeknummer van kandidaat 6 - Bram van der Beek 
De keuze van Bram is een nummer van U2 met als titel ‘Where the streets have no name’ 

Toelichting van Bram: 'Soms heb je het gevoel dat je tegen de bierkaai vecht als je voor rechtvaardigheid, duurzaamheid of eerlijkheid strijd. Maar dit lied spreekt van ‘niet opgeven’. Ik ben een enorme optimist, maar ben me wel bewust van de truerige realiteit. Maar kies ondanks dat er toch voor me vol te geven voor mijn idealen. Ook in de wetenschap dat God met ons bezig blijft'.

Het verzoeknummer van kandidaat 5 - Dirjanne van Drongelen
Het nummer wordt gespeeld door Gaither Vocal Band en heeft als titel 'I Then Shall Live' 

Toelichting van Dirjanne: 'niet alleen muzikaal erg goed (o.a. beloond met twee grammy's), maar ook een tekst die heel veel zegt over wat mij drijft in dit leven en daarmee ook in de politiek'. 

Het verzoeknummer van kandidaat 4 - Daan Weststrate 
Het nummer is geschreven door 'Schrijvers voor Gerechtigheid' en heeft als titel ‘Maak ons hart onrustig

Toelichting van Daan: 'In mijn dagelijkse leven ervaar ik houvast, comfort en veiligheid. En dat is een zegen. Totdat ik mensen ontmoette die met veel en grote problemen te kampen hebben en merkte dat er ook in Ede mensen in onrust leven. Steeds wanneer ik dit lied beluister, is mijn biddend verlangen dat mijn ogen geopend mogen worden voor andermans ongemak, boosheid en verdriet. Concreet betekent het voor mij dat ik probeer mijn ogen open te houden voor onrecht in onze gemeente. Durven mee te lijden met mensen in nood heeft voor mij een essentiële betekenis gekregen. Niet over mensen met problemen te praten maar naar hen toe en met hen in gesprek te gaan en mee te voelen. Hierdoor merk ik betrokkenheid. Dan kan geloof verandering teweegbrengen'. 

Steek in ons uw woede aan 
om het onrecht te weerstaan!
Geef ons moed om op te treden. 
Laat ons vechten voor de vrede.
Steek in ons uw woede aan.

Het verzoeknummer van kandidaat 3 - Peter Jansen
Het nummer is van Leonard Cohen en heeft als titel ‘Anthem

Toelichting van Peter: 'De muziek van Leonard Cohen, vooral zijn latere werk, raakt mij altijd wel. Niet zozeer de muziek zelf, als wel hoe hij het brengt met zijn ‘oude mannenstem’ en de doorleeftheid ervan. De dieper liggende lagen, vaak moeilijk te doorgronden en multi-interpretabel, geven stof tot nadenken. Zo ook het stuk ‘Anthem’. je zou kunnen zeggen: een lofzang op de imperfectie. Het is een tekst die gaat over het omarmen van onvolkomenheden van het leven, in plaats van die te bestrijden of te ontkennen: “there is a crack in everything.” Het leer mij relativeren, maar bepaald mij ook bij de gebrokenheid van het leven. En juist door die gebrokenheid gloort het Licht des te sterker. Zoals Leonard vervolgt: “that's how the light gets in.”

Het verzoeknummer van kandidaat 2 - Leon Meijer
Het is het lied 'Avinu Malkenu', gezongen door Barbra Streisand bij de 90 ste verjaardag van Shimon Peres. Een joodse gebed dat gebeden wordt op grote verzoendag en bij het Joods nieuwjaar. 

Toelichting van Leon bij zijn voorkeursnummer: 'Het lied is een gebed tot God. En als politicus en wethouder is dat mijn motto. Dat mijn werk en daden een onderdeel van Gods strijd tegen onrecht zijn. Grote woorden, maar in ons dagelijks leven kunnen we het verschil maken. Voor een kind of jongere in Ede om hoop te hebben voor d toekomst. Voor een oudere om niet vergeten te worden. Voor de vluchteling of de mensen met een beperking, dat zij volledig mee mogen doen'. 

Het verzoeknummer van kandidaat 1 - Cora Otter
We luisteren naar Bach, cantate 71, 'Gott ist mein Konig'

Toelichting van Cora op haar muziekkeuze: 'Eén van de eerste cantates van Bach, uitgevoerd in 1708, ter gelegenheid van de installatie van een nieuw stadsbestuur. Heel toepasselijk dus! De tekst gaat over psalm 74: God is koning, Hij zorgt voor hemel en aarde. En eindigt met een gebed om bescherming. In dat vertrouwen willen we als CHristenUnie ook verkiezingen tegemoet gaan. Wij zetten ons graag in voor Ede, nemen verantwoordelijkheid, doen wat we kunnen. Maar uiteindelijk is het God die zorgt....' 

Deel dit bericht

Labels: , ,