Ja-Ja sticker tegen papierverspilling voorlopig in de ijskast

DSC_6928
Niek van den Brink - Portretfoto.png
Door Niek van den Brink op 14 oktober 2019 om 20:53

Ja-Ja sticker tegen papierverspilling voorlopig in de ijskast

Donderdag 10 oktober jl. bracht raadslid Niek Van den Brink een motie van ChristenUnie en GroenLinks in stemming over het invoeren van de Ja-Ja sticker tegen papierverspilling onder reclamemateriaal in Ede. Met deze motie riepen de partijen het college op om te komen met een voorstel voor de invoering van een Ja-Ja sticker. Deze sticker moet voorkomen dat de reclamefolders ongevraagd in de brievenbus terecht komen. De motie zorgde voor een behoorlijke discussie in de gemeenteraad. Helaas werd deze motie verworpen. Naast de indieners steunden alleen PvdA en D66 het plan. 

“Met de invoering van de Ja-Ja sticker hadden we een hoop papierverspilling kunnen voorkomen” stelt Niek van den Brink. Mensen die nu reclame door de brievenbus krijgen, gooien deze vaak ongezien weg. “Als een deel van de mensen er bewust voor kiest om reclame te ontvangen middels een Ja-Ja sticker, dan kan je ervan uitgaan dat de folders ook daadwerkelijk gelezen worden. De overige groep die nu nog reclame ontvangt maar geen Ja-Ja sticker opplakken hadden volgens het voorstel geen reclame meer ontvangen. Daar zat een potentiële papierbesparing van 30 kg per huishouden per jaar.”

Omzetdaling voor winkeliers werd genoemd als argument om het huidige systeem te handhaven. Van den Brink zet hier grote vraagtekens bij. “De winkeliers hebben namelijk vooral baat bij mensen die de folders daadwerkelijk lezen. De groep die met invoering van de Ja-Ja sticker geen folders meer zou krijgen hadden andere kanalen kunnen gebruiken om op de hoogte te blijven van de acties of hadden waarschijnlijk toch al niet veel tijd of interesse in de folders.” 

In een interview met EdeTV legt van den Brink het systeem van de Ja-Ja sticker uit. Niek van den Brink: “Helaas hebben veel partijen de mond vol van duurzaamheid, maar durven ze geen concrete stappen te zetten voor een duurzamer Ede.”

Niek van den Brink,
Raadslid

E. niek.van.den.brink@ede.nl

Deel dit bericht

Labels: ,