ChristenUnie Ede steunt partij-motie ‘nieuw woonakkoord’

Wonen
Niek van den Brink - Portretfoto.png
Door Niek van den Brink op 19 november 2019 om 15:28

ChristenUnie Ede steunt partij-motie ‘nieuw woonakkoord’

Er moet in 2020 een nieuw woonakkoord gesloten worden, met afspraken over de bouw van extra sociale huurwoningen en verduurzaming van bestaande woningen. Om dit mogelijk te maken moet de verhuurderheffing worden afgeschaft. Hiervoor heeft een groep van ruim 40 leden van de ChristenUnie gepleit via een ingediende motie die vandaag op het partijcongres in stemming is gebracht. Fractievoorzitter Cora Otter en portefeuillehouder ‘wonen’ Niek van den Brink waren namens de fractie van de ChristenUnie Ede mede-indieners van deze motie. De motie is met ruime meerderheid van het congres aangenomen: 517 stemmen voor en 22 stemmen tegen. 

Niek van den Brink: “De wachtlijsten voor sociale huurwoningen lopen alleen maar op, terwijl we in Ede hebben afgesproken dat we deze juist kleiner willen maken. De verhuurderheffing zorgt ervoor dat corporaties onvoldoende kunnen investeren in extra woningen, in renovatie en in verduurzaming.” 

Ondanks kortingsregelingen is de verhuurderheffing de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Het gevolg is dat verhuurders, zoals Woonstede, steeds meer moeten afdragen aan belastingen. Afschaffing van de verhuurderheffing creëert investeringsruimte. De ChristenUnie-leden willen aan de afschaffing van de verhuurderheffing voorwaarden verbinden.

“De verhuurderheffing was in 2013 onderdeel van het eerste woonakkoord. De maatregel was bedoeld om extra inkomsten te creëren tijdens de economische crisis. De economische crisis ligt alweer een poosje achter ons, maar sociale huurwoningen worden er nauwelijks bijgebouwd. We moeten zorgen dat de verhuurders het geld dat ze besparen door afschaffing van de verhuurderheffing ook echt gaan gebruiken voor investeringen. Daarom willen we een nieuw woonakkoord waarin afspraken hierover worden vastgelegd.”

Niek van den Brink,
E. niek.van.den.brink@ede.nl

Deel dit bericht