Aandacht voor ‘Orange the World’: stop geweld tegen vrouwen

buttons_orangetheworld
portretbram.png
Door Bram van der Beek op 9 december 2022 om 09:00

Aandacht voor ‘Orange the World’: stop geweld tegen vrouwen

Waar denkt u aan bij geweld tegen vrouwen? Aan het recente protest van Iraanse vrouwen? Aan vroeger tijden toen vrouwen weinig te zeggen hadden? Aan het aloude advies om als vrouw ‘s avonds toch vooral niet alleen straat te gaan? Tijdens de PDE van 8 december 2022 droegen we als fractie een button om aandacht te vragen voor ‘Orange the World’, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Raadslid Bram van der Beek schrijft in deze blog waarom we deze actie van harte steunen.

Vaak kijken we bij problemen eerst naar de ander, landen waar vrouwen weinig tot niets te zeggen hebben. Deze houding stipte Jezus aan toen hij noemde dat we niet naar de splinter in de balk van onze broeder moeten kijken, maar vooral wat aan onze eigen balk moeten doen.

Nu dan: met andere Europese landen vergeleken krijgen vrouwen in Nederland bovengemiddeld vaak te maken met geweld. En van de plekken waar dit geweld voorkomt is de thuissituatie de meest voorkomende. Als we iets aan geweld tegen vrouwen willen doen, dan zijn mannen de aangewezen personen, want in 9 op de 10 gevallen is de dader een man. Onderzoek geeft aan dat geweld tegen vrouwen verminderd kan worden door 'de maatschappelijke positie van vrouwen te verbeteren, stereotyperingen en hardnekkige sociale en culturele legitimeringen weg te halen.'

Laat ik dat in eenvoudige en concrete taal zeggen: wij kunnen met z’n allen (mannen voorop) ervoor zorgen dat onze dochters, onze vrouwen, onze zussen en onze vriendinnen minder kans lopen (dan bijvoorbeeld die belachelijke 53% kans om ooit seksueel lastig gevallen te worden) door te stoppen met borrelpraat over vrouwen, iets te zeggen van vrouwonvriendelijke grappen, zelf te stoppen met porno, of je in te zetten hiertegen, omdat geweld tegen vrouwen daar een synoniem voor is. En het niet vanzelfsprekend te achten dat de vrouw in een gezin de huishoudelijke of zorg taken op zich neemt.

Grotere en kleine zaken, maar allemaal gericht op een andere cultuur. En volgens mij is het dan niet meer iets van ver weg, in een ander land. Maar kunnen we allemaal nu aan de slag. De mannen voorop.

Deze blog is geschreven in de actieweek ‘Orange the World’. Een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. Die vindt plaats van 25 november tot 10 december. In deze week worden veel gebouwen oranje verlicht om aandacht te vragen voor deze week. Gisteravond droegen we daarom als fractie een button met ‘Stop geweld tegen vrouwen’.

Labels: ,