Bijdrage bij Voorjaarsbrief: "Vanuit idealen, maar realistisch blijven denken"

70fa5486-4926-4bff-a3f4-efa89fab8220.jpg
portretcora.png
Door Cora Otter op 22 juni 2023 om 20:25

Bijdrage bij Voorjaarsbrief: "Vanuit idealen, maar realistisch blijven denken"

Tijdens de PDE van 22 juni stond de eerste termijn van de Voorjaarsbrief op het programma. Tijdens de 'Algemene beschouwingen' vroeg Cora Otter namens ChristenUnie Ede om aandacht te hebben voor elkaar, voor de schepping en voor wonen.

Met het bestuursakkoord ‘Samen werken aan de toekomst’ bouwen we aan een Ede waar het goed leven is. En bij de vraagstukken die langs komen, staat voor de ChristenUnie het welzijn van de mens, de manier waarop we onze samenleving vorm geven en de omgang met de natuur voorop. Bij het maken van keuzes wil de ChristenUnie vanuit idealen maar realistisch blijven denken. Niet alles hoeft sneller, slimmer, productiever. Maar we willen de blik richten naar de toekomst door het goede te zoeken voor iedereen.

Iedere inwoner van Ede is van waarde, ongeacht de productiviteit van diegene. Natuurherstel is wat ons betreft een opdracht, die niet met een rekensom uit te leggen is. Kosten moeten niet altijd leidend zijn in de keuzes die we maken. Het vraagt bestuurlijk lef om het goede te zoeken voor Ede en al onze inwoners. Werken vanuit een combinatie van idealen en realiteitszin, dat staat ons voor ogen.

Een samenleving met aandacht is ons motto. En daarbij willen we aandacht hebben voor elkaar, aandacht voor de schepping en aandacht voor wonen.

Aandacht voor elkaar
Vorige week heeft de raad ‘ja’ gezegd tegen een Initiatiefvoorstel om de mogelijkheden voor een duurzame locatie voor de opvang van vluchtelingen te onderzoeken. De ChristenUnie is trots dat onze gemeente, als een van de eersten in Nederland, deze stap zet. Nee, de spreidingswet is er nog niet. Maar Ede gaat wel met duurzame opvang aan de slag.

Ede neemt verantwoordelijkheid en toont herbergzaamheid als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Om statushouders zo goed mogelijk te laten integreren, is vorig jaar april de motie ‘Ede gastvrij voor statushouders’ aangenomen. Daarin wordt gevraagd samenwerking aan te gaan met Takecarebnb, waardoor Edese gastgezinnen een logeerplek voor een aantal maanden kunnen aanbieden aan statushouders die uiteindelijk ook in Ede komen wonen. Ervaringen in andere gemeenten laten zien hoe helpend dit is om vlot te integreren. Aan het college de vraag: Waarom is er 14 maanden na het aannemen van deze motie nog geen samenwerkingsovereenkomst?

Aandacht voor de schepping
Onze levensstijl zet onhoudbare druk op de aarde. In het bestuursakkoord staat te lezen: ‘Ede maakt zich hard om de klimaatdoelen te realiseren. We sluiten aan bij de landelijke ambitie van 60 procent CO2-reductie in 2030 en klimaatneutraal in 2050. Dat vraagt nogal wat’. Dat vraagt zeker nogal wat. En we merken nu dat veel wat we willen, niet lukt. Zoals bijvoorbeeld de windmolens. Ook speelt de netcongestie ons parten. We vragen het college de ambitie vast te houden en te kijken naar wat wel kan. Creatief te zijn, zoals we ook creatief en ambitieus zijn rond natuurherstel. Is het een idee met meer subsidieprogramma’s te komen, bijvoorbeeld rond dubbelgebruik zoals zonnepanelen boven parkeerplaatsen? En zo te focussen op kansen die in Ede realistisch zijn.

Aandacht voor wonen
De ChristenUnie is blij te lezen dat er geld geïnvesteerd wordt in klaslokalen en schoolgebouwen. Dit raakt heel direct het welzijn van onze jongste inwoners en dat is nodig in een groeiende gemeente als de onze. Hetzelfde geldt voor het vrijmaken van budget voor flexwoningen, waarbij zowel naar bestaande panden als nieuwbouwlocaties gekeken wordt. In de huidige woningmarkt is hier dringend behoefte aan, en we moedigen het college aan hier vooral vaart mee te maken.

In de voorjaarsbrief lezen we dat extra voorbereidingskrediet nodig is voor het proces rond Cultura en Astrant. Er worden al flinke investeringen gedaan, terwijl we als raad slechts eerste schetsen hebben gezien. We zijn verder niet meegenomen in het proces en de informatieve sessie die vorige maand gepland was, is komen te vervallen. Ook zou er in juni een oordeelsvormende vergadering zijn over Astrant/ Cultura. Op de agenda’s van de komende weken staat deze niet meer gepland. Wij vragen ons af hoe we over dit budget kunnen besluiten als we niet geïnformeerd zijn?

Overige zaken
De gedachte achter onze motie ‘Heldere taal’ wordt inmiddels geïmplementeerd binnen de gemeentelijke organisatie. Fijn dat klare taal de norm wordt in de communicatie. Maar het is net zo goed van belang dat het gemeentelijke nieuws zoveel mogelijk inwoners bereikt. We willen informatie zo toegankelijk mogelijk maken, en die informatie bereikt nu lang niet iedereen. De ChristenUnie denkt aan een motie om ervoor te zorgen dat gemeentelijke informatie online goed beschikbaar, vindbaar en doorzoekbaar is. En vraagt het college daarnaast ook -opnieuw- in overleg te treden met BDU Media over de bezorging van Ede Stad, waarin het katern met gemeentelijke informatie is opgenomen.

Opnieuw bespreken we een Voorjaarsbrief in plaats van een Perspectiefnota. Dit vanwege de nieuwe systematiek met betrekking tot het gemeentefonds die door de landelijke overheid is aangekondigd. Daardoor is er veel onduidelijkheid vanaf 2026, het zogenaamde ‘ravijn’. Dat maakt het ingewikkeld keuzes te maken voor de langere termijn. Eerder is in deze raad geopperd de financiële reserves die de gemeente Ede heeft, deels terug te geven aan onze inwoners. Gelezen de Voorjaarsbrief, ziet de fractie van de ChristenUnie hier geen ruimte voor. De ChristenUnie denkt na over een motie die ons als raad oproept ons aan te sluiten bij 'Raden in verzet' nu blijvende financiering van Rijkswege uitblijft. We zijn blij dat het college, ondanks dit ravijn, wel degelijk met beleid komt. Bijvoorbeeld rond het woningfonds en bestaanszekerheid. Een compliment daarvoor is op z’n plaats voor het college en de ambtelijke organisatie.

Voorzitter, het zijn onzekere tijden. Dat vraagt om een krachtig bestuur dat keuzes durft te maken en koers houdt vanuit een dienende en luisterende houding. We wensen het college en de ambtelijke organisatie hierbij veel wijsheid en Gods zegen.

Bovenstaande bijdrage werd uitgesproken tijdens de PDE van 22 juni 2023. De gesproken tekst geldt. 

Labels: ,