'Tour de Boer', no. 2: op bezoek bij boerderij De Hooilanden

4833037e-d5ad-4169-aa3b-dd528e321f30.jpg
portretjohn.png
Door John Smits op 10 juli 2023 om 10:00

'Tour de Boer', no. 2: op bezoek bij boerderij De Hooilanden

Onze ChristenUnie-fractie spreekt graag met inwoners. Over zaken waar zij tegenaan lopen, of over ideeën die zij hebben. In 'Tour de Boer' gaan een aantal van onze fractieleden bij agrarische bedrijven op bezoek. Deze keer: boerderij De Hooilanden. 

Ideeën genoeg, maar ook zorgen. Want grond is een erg belangrijke factor voor toekomstbestendige bedrijven. En áls er grond op de markt komt, is het maar de vraag of die kan worden aangekocht door een blijvend bedrijf. De grondmarkt is een kwestie van gunnen, maar is ook vogelvrij. Een biologisch bedrijf als de Hooilanden, met een zorgtak, winkel, zaalverhuur en catering; dat zou toch al ‘goed’ zitten?

Ja en nee. Want een analyse geeft aan dat het landbouwbedrijf behoort tot de piekbelasters. Daar valt wel iets aan te doen. Wel met als rode draad dat het landbouwbedrijf quitte draait, maar ook onvoldoende buffer heeft om te investeringen in een nieuwe potstal. Bijzonder om op te merken dat dit vanuit zorg en zaalverhuur wél kan worden gefinancierd. Tegelijkertijd is het zoeken is naar mogelijkheden om melk te verwaarden tot een lokale kaas. Dat vraagt om samenwerking in de streek. Een echte coöperatie zou een sleutel kunnen zijn voor streekeigen succes, maar er is ook behoefte aan een gebiedsregisseur. Vrijkomende grond moet lokaal kunnen meedraaien. Andere boeren moeten worden ondersteund of aangemoedigd om mee te werken aan een gezamenlijk product. Hoe houden we prijsschieters van buiten tegen? Ondernemingszin is er ook, want er is een concrete stroom jonge, goed opgeleide jonge mensen die graag willen meedoen. Dat zijn nog geen boeren, maar ze willen wel! Dat is de grote uitdaging: hoe brengen we nieuwe ondernemingszin in het gebied?

Iets om eens over door te spreken! Het was een mooi gesprek.

Labels: ,