ChristenUnie Ede vraagt aandacht voor suïcidepreventie

IMG_0115.jpeg
portretniek.png
Door Niek van den Brink op 6 september 2023 om 09:00

ChristenUnie Ede vraagt aandacht voor suïcidepreventie

In Nederland sterven er gemiddeld 5 personen per dag door zelfmoord. Tijdens de PDE van donderdag 7 september zal ChristenUnie Ede – in het kader van de week van suïcidepreventie – een geel lintje dragen. Een lintje, een klein gebaar om meer bewustwording te creëren. In deze blog licht raadslid Niek van den Brink toe waarom hij dit zo belangrijk vindt. 

Suïcide. Elke dag krijgen gezinnen, vrienden en collega’s vreselijk nieuws. Men blijft met vragen achter. Had ik dit kunnen voorkomen? Was ik het niet waard om voor te blijven leven? Heftige emoties van verdriet, vertwijfeling of wanhoop. Soms maken ze op den duur plaats voor een constant gevoel van gemis, of grijpt het je aan op onverwachte momenten.

Voor velen ligt er een groot taboe op suïcide. We praten er meestal niet graag over. Terwijl het ontzettend belangrijk is! Om suïcide te voorkomen, of om mensen te steunen die ermee te maken hebben (gehad). Meer dan de helft van de Nederlanders is wel eens in aanraking gekomen met suïcidaliteit. Grote kans dat jij erover mee kunt praten…

Voor mij is het 11 jaar geleden dat ik van dichtbij te maken kreeg met zelfmoord. Mijn schoonvader maakte een einde aan zijn leven. Hij behoorde tot een zogenaamde risicogroep: man, tussen de 40 en 70 jaar. Het zette ons leven op z’n kop. Mijn vrouw en ik gaven elkaar de ruimte om het verlies op een eigen manier te verwerken. We wisten dat we elkaar soms niet konden geven wat de ander nodig had. Onze studies kwamen tijdelijk stil te liggen en mijn vrouw kreeg hulp bij rouwverwerking van een psychotherapeut. Ik sleepte mezelf vaak naar mijn werk, om ons huishouden draaiende te kunnen houden.

Nu, elf jaar later, ben ik dankbaar voor een vriendin die er nog met enige regelmaat naar durft te vragen. Die het onderwerp niet verzwijgt, maar juist nog wel eens benoemt. Want ja, je blijft zo’n ervaring met je meedragen en het aantal mensen waarmee je erover kunt praten is beperkt. Zo af en toe grijpen bepaalde gedachten je nog even bij de strot: Zou hij trots geweest zijn op zijn kleinkinderen? Hij zou ongetwijfeld hebben geholpen bij de grote klussen in ons huis… Ik had hem graag nog eens willen spreken over zijn visie op de ontwikkelingen in Nederland…

Ik vind het tof dat Wesley Glasmacher (FvD Ede) vrij recent nog aandacht heeft gevraagd voor dit onderwerp. Hij vroeg aandacht voor de ‘Ik Zie Je campagne’, bijvoorbeeld via bankjes met QR-code in de openbare ruimte. Komende donderdag zal ChristenUnie Ede – in het kader van de week van suïcide preventie – dus een geel lintje dragen.

Jij kunt ook helpen. Grote kans dat jij erover mee kunt praten… dat is precies waar je mee kunt helpen. Maak het bespreekbaar, zoek hulp als je zelf rondloopt met gedachten of iemand kent die ermee worstelt. Of vraag er nog eens naar bij vrienden of familie, juist ook als het al een tijdje geleden is gebeurd. Dankjewel!

Niek van den Brink – Raadslid ChristenUnie Ede