ChristenUnie vraagt aandacht voor toegankelijkheid station Ede-Wageningen

Oudere bij trein.jpg
portretdaan.png
Door Daan Weststrate op 10 juli 2024 om 09:00

ChristenUnie vraagt aandacht voor toegankelijkheid station Ede-Wageningen

In de afgelopen tijd ontvingen we diverse signalen, werd er aandacht aan besteed in diverse artikelen in de lokale en regionale media en ervaarden we het zelf: ondanks de opening van het nieuwe station Ede-Wageningen op 23 februari dit jaar komen er nog heel wat gebreken aan het licht. Reden voor raadslid Daan Weststrate om na de meest recente publicaties in de media hier schriftelijke vragen over te stellen aan het college.

Als aankondiging van de opening van het nieuwe station Ede-Wageningen op 23 februari 2024 publiceert de website van de gemeente Ede het volgende bericht: ‘Reizigers kunnen vanaf vrijdagochtend 23 februari gebruik maken van het nieuwe station Ede-Wageningen. Vanaf die datum is de nieuwe fietsenstalling open, functioneren de liften en roltrappen, vertrekken de bussen vanaf de zuidzijde en is de eerste winkel geopend. De treinen zullen vanaf die datum in het midden van het nieuwe station stoppen, zodat reizigers makkelijk en snel hun reis lopend, per fiets of bus kunnen vervolgen[1].

Raadslid Daan Weststrate licht toe: ‘Het nieuwe station Ede-Wageningen is voor velen een verademing. Maar bijv. met je fiets de trein ín blijkt nog een behoorlijke uitdaging. Als ChristenUnie Ede pleiten we al jaren voor een station dat toegankelijk is voor mensen met een beperking. In de periode na de opening waren er de nodige kinderziektes m.b.t. toegankelijkheid. De meeste zijn opgelost, maar de liften die regelmatig uitvallen zijn nog steeds een groot probleem. Zeker omdat perrons vanuit de tunnel via één zijde per trap en via één zijde per roltrap te bereiken zijn, waarbij de roltrappen alleen naar boven en niet naar beneden gaan. Dit zorgt niet alleen voor problemen met de toegankelijkheid van de perrons, maar heeft ook onwenselijke opstoppingen (m.n. in de spits) tot gevolg doordat mensen de lift nemen van het perron naar de tunnel in plaats van ‘om te lopen’ en de trap te gebruiken. Ook zijn er regelmatig problemen met de draaideuren bij de fietsenstalling. Onze fractie krijgt daarover regelmatig klachten te horen maar ervaren dit zelf ook’. 

Daarom heeft de fractie ChristenUnie Ede de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Is het college bekend met de publicatie van het artikel in De Gelderlander ‘Je fiets meenemen de trein in vanaf dit station blijkt een behoorlijke klus: ‘Waar is het gootje gebleven?’[2] Wat is de reactie van het college op de constateringen in dit artikel?
  2. Op raadsvragen van D66 en GroenLinks van 11 maart 2024 antwoordt het college dat het station voldoet aan de (strenge) Europese rail norm voor toegankelijkheid, te weten PRM TSI: Persons with Disabilities and with Reduced Mobility, Technische Specificaties Interoperabiliteit. Hoe reflecteert het college met dit gegeven op de publicaties[3] in de media dat de toegankelijkheid op diverse punten nog te wensen overlaat?
  3. Hoeveel klachten en/of meldingen zijn er de laatste twee maanden bij de gemeente binnen gekomen over problemen en  gebreken m.b.t. de toegankelijkheid en het gebruik van het nieuwe station? Wat heeft de gemeente met deze klachten en meldingen gedaan?
  4. Namens het college reageerde wethouder de Pater dat de klachten die werden genoemd, bekend zijn bij de gemeente en dat er vanuit de gemeente Ede daarom contact gezocht is met NS en ProRail. Wat is er n.a.v. dit contact uitgekomen en/of afgesproken? Welke aanpassingen kunnen we zowel op korte als op lange(re) termijn nog verwachten?
  5. Wil het college toezeggen te (blijven) pleiten voor een toegankelijk en gebruiksvriendelijk station Ede-Wageningen en daarbij bovenstaande mee te nemen?
  6. Wil het college toezeggen om de raad op de hoogte te houden over de voortgang van het verhelpen van deze ongemakken die de toegankelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid van het nieuwe station Ede-Wageningen niet ten goede komen?

Het lokale weekblad Ede Stad heeft vragen aan ProRail voorgelegd m.b.t. de toegankelijkheid. Deze heeft ProRail van een antwoord voorzien d.d. 12 juli jl.:
ProRail beantwoordt vragen over toegankelijkheid station Ede-Wageningen: ‘Die retour-roltrap komt er niet’ - EdeStad.nl Nieuws uit de regio Ede

Zodra het college de vragen heeft beantwoord, zullen we kijken of de gegeven antwoorden van zowel het college als ProRail aanleiding geven voor het stellen van vervolgvragen, het zij technische vragen achter de schermen, mondelinge vragen tijdens het vragenuur of schriftelijke vragen.