
Terugblik 2024: Arie Barendrecht
Recent verscheen ons jaarverslag over 2024, waarin we terugblikken op het afgelopen jaar. Tijdens het meireces nemen we u mee in de terugblikken van onze fractieleden. Vandaag: fractievoorzitter Arie Barendrecht. Hij blikt onder andere terug op de inzet voor het verminderen van dakloosheid en de inzet voor een open en transparante overheid.
Samen bouwen aan een hoopvolle en rechtvaardige toekomst
Met een diepgewortelde overtuiging dat ieder mens telt, heb ik namens de ChristenUnie Ede tijdens de behandeling van de Programmabegroting 2025-2028 en de Perspectiefnota het belang van een zorgzame en hoopvolle samenleving benadrukt. Onze partij gelooft dat er altijd perspectief is, ook in tijden van financiële druk, omdat we werken vanuit hoop en vertrouwen in een rechtvaardige toekomst.
Als ChristenUnie blijven we bouwen aan een samenleving die hoop biedt, waarin we elkaar steunen en samen recht doen aan iedereen.
Bij de Programmabegroting, besproken op 24 oktober 2024, heb ik ervoor gepleit om zorgvuldig om te gaan met onze middelen, maar zonder de kernwaarden van onze gemeente uit het oog te verliezen: zorgen voor elkaar en oog hebben voor wie kwetsbaar is. Tijdens de bespreking van de Perspectiefnota op 27 juni 2024 heb ik aandacht gevraagd voor hoe we Ede een plek kunnen laten zijn waar iedereen zich gezien en geliefd voelt. We willen een gemeente zijn waar recht en gerechtigheid de basis vormen en waar niemand buiten de boot valt. Met vertrouwen kijk ik naar de toekomst. Als ChristenUnie blijven we bouwen aan een samenleving die hoop biedt, waarin we elkaar steunen en samen recht doen aan iedereen. Want juist door verbondenheid en verantwoordelijkheid kunnen we Ede sterker maken voor alle inwoners.
Inzet voor het verminderen van dakloosheid
Dit jaar zijn twee belangrijke moties aangenomen om dakloosheid in onze gemeente te verminderen. Deze moties, voorbereid door de ChristenUnie Ede kregen brede steun in de raad. Het doel is om structurele oplossingen te bieden voor dak- en thuisloosheid, zodat niemand in Ede zonder een veilige plek hoeft te leven.
De eerste motie richt zich op het concept ‘Anders Wonen’, dat is opgenomen in de Woonzorgvisie 2024-2034. Dit initiatief biedt een prikkelarme woonomgeving voor dak- en thuislozen die moeilijk kunnen functioneren in reguliere opvang of woonvoorzieningen. Het concept voorziet in zes plekken binnen de gemeente Ede, waar bewoners in een rustige omgeving kunnen herstellen en begeleiding krijgen. Dit is niet alleen goed voor de bewoners zelf, maar ook voor de buurt, omdat overlast wordt verminderd en begeleiders meer tijd kunnen besteden aan individuele ondersteuning.
De tweede motie betreft het uitbreiden van het succesvolle Housing First-model, dat mensen direct een woning biedt met de benodigde begeleiding om hun leven op orde te krijgen. Op dit moment zijn er al 10 plekken opgenomen in de prestatieafspraken met Woonstede, en deze worden momenteel geëvalueerd. Housing First bevordert de doorstroom uit de Maatschappelijke Opvang, waardoor meer mensen sneller geholpen kunnen worden.
Deze initiatieven zijn een belangrijke stap in de aanpak van dakloosheid in Ede. Zoals ik al tijdens de raadsvergadering zei: “Deze maatregelen bieden structurele oplossingen die niet alleen het leven van dak- en thuislozen verbeteren, maar ook bijdragen aan een sterkere en zorgzamere gemeenschap.” Ik kijk ernaar uit om samen met mijn collega’s en betrokken partijen deze plannen zo snel mogelijk tot uitvoering te brengen.
Inzet voor een open en transparante overheid
Als ChristenUnie geloven wij in een overheid die eerlijk, open en betrouwbaar is. Burgers hebben recht op inzicht in de besluitvorming, zoals vastgelegd in de Wet open overheid (Woo). Dit recht is essentieel voor het versterken van de democratie en het vertrouwen van inwoners in hun gemeente. Tijdens de behandeling van de Programmabegroting heb ik daarom een motie ingediend om het college te verzoeken uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025 een gebruiksvriendelijk portaal te realiseren.
Dit portaal moet ervoor zorgen dat inwoners eenvoudig toegang krijgen tot Woo-besluiten, de bijbehorende documenten en relevante informatie. Inwoners kunnen hierdoor beter begrijpen hoe besluiten tot stand komen en welke afwegingen zijn gemaakt. Dit versterkt niet alleen de transparantie, maar ook het vertrouwen in het gemeentebestuur. Wij blijven het college nauwgezet volgen om te zorgen dat deze belofte werkelijkheid wordt en blijven werken aan een overheid die daadwerkelijk open en toegankelijk is voor haar burgers.