
Terugblik 2024: Bram van der Beek
Recent verscheen ons jaarverslag over 2024, waarin we terugblikken op het afgelopen jaar. De afgelopen weken namen we u al mee in de terugblikken van onze fractieleden. Vandaag is het de beurt aan wethouder Bram van der Beek. Hij blikt onder andere terug op de nachtopvang van daklozen, jeugdzorg en op bezuinigingen.
Op 7 december 2023 ben ik begonnen als wethouder, wat betekent dat 2024 het eerste (volle) jaar van mijn wethouderschap is. In 2024 heb ik mij onder andere met de volgende onderwerpen beziggehouden.
Stationsgebied
Het jaar begon met de Provinciale Staten die de World Food Experience wegstemden. Het laatste collegebesluit van het jaar was om de contractuele afwikkeling af te ronden. Met die afronding komt er een einde aan juridische procedures, maar veel belangrijker is dat we doorschakelen met de ontwikkeling van het Stationsgebied. De Mauritskazerne krijgt een invulling met een restaurant, congresruimte en voedselonderwijs voor basisscholen. Ook hebben we afspraken over medegebruik van de stroomaansluiting kunnen maken waardoor we in dit gebied de komende jaren meerdere gebouwen kunnen bouwen.
Nachtopvang daklozen
Het was het jaar waarin we stappen hebben kunnen zetten in de opvang voor daklozen: we hebben nu een jaarronde nachtopvang. We kunnen voortbouwen op eerder opgedane ervaringen en kunnen verbeteren. We merken dat mensen sneller naast onze maatschappij belanden en dat dakloosheid toeneemt. We zijn daarom ook plannen aan het maken hoe we die nood in de toekomst beter aan kunnen pakken. Uw gebed voor de lastige keuzes die we in ons werk soms tegenkomen wordt erg gewaardeerd.
Jeugdzorg
Bij de jeugdzorg maken we ons soms zorgen maar zien we ook concrete verbeteringen. In onze regio werken we in een zogenaamde proeftuin. Dat houdt in dat we landelijk pionieren door een gezinsregiseur altijd bij een gezin met een hulpvraag blijft. In tegenstelling tot de gangbare werkwijze waar een jeugdige als een soort ’estafettestokje’ van hulpverlener naar hulpverlener wordt doorgegeven. De nieuwe werkwijze heeft ervoor gezorgd dat we in vier jaar tijd 40% minder kinderen onder toezicht hebben hoeven stellen. Dat is een geweldig resultaat. Ook zagen we een jaar geleden een grote stijging van jeugdhulp bij 4-jarigen. Dat kwam doordat er een wachtlijst was voor deze leeftijd voor het speciaal basisonderwijs. Door onconventionele acties hebben we een schoolgebouw in recordtijd klaargemaakt en kunnen deze kinderen gewoon naar school, in plaats van dat ze jeugdhulp moeten krijgen.
Voor al ons werk, maar zeker ook voor dit tekort aan geld in uitdagende tijden, is uw gebed belangrijk.
Bezuinigen
Ongewild heb ik de leiding gekregen over een fors ombuigingstraject. Een traject waarin moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Niet omdat de gemeente er financieel een potje van heeft gemaakt, maar omdat Den Haag vanaf 2026 een andere manier van geld verdelen introduceert die alle gemeenten 2,6 miljard kost. Terwijl de uitdagingen niet minder worden, moeten we het wel met minder geld doen. Dat is pijnlijk. Gedurende dit nieuwe jaar worden alle opties uitgewerkt en maakt de gemeenteraad in juni de keuzes. Voor al ons werk, maar zeker ook voor dit tekort aan geld in uitdagende tijden, is uw gebed belangrijk.
Het is goed om te weten dat de ChristenUnie een politiek van hoop voorstaat.
Hoopvol verder
Al met al heb ik veel mogen zien van onze gemeente. De veerkracht, ideeën, hulpvaardigheid en de goede kanten van onze samenleving. Dat heeft me geraakt en motiveert me ontzettend om me in te zetten voor onze gemeente. De politiek van nu wordt soms gekenmerkt door tegenstellingen die worden uitvergroot en gemakkelijke oplossingen of schuldigen die worden aangewezen. Het is goed om te weten dat de ChristenUnie een politiek van hoop voorstaat. Veel mensen verlangen daarnaar en het is goed om te beseffen dat uw steun deze politiek van hoop mede mogelijk maakt.