Laat pleegkinderen langer in een pleeggezin wonen!

DSC_5744
Cora Otter - Portretfoto.png
Door Cora Otter op 30 januari 2018 om 19:17

Laat pleegkinderen langer in een pleeggezin wonen!

Kinderen moeten veilig en gezond op kunnen groeien, dat is een belangrijk speerpunt van de ChristenUnie. Het mooiste is als kinderen in hun eigen thuissituatie opgroeien, maar op het moment dat dat om wat voor reden dan ook niet kan, is pleegzorg wat de ChristenUnie betreft een goed alternatief. Er is dan toch sprake van een gezinssituatie, waarin een kind geborgenheid en zorg ontvangt, naast structuur en begrenzing.

Volgens de huidige regels eindigt jeugdzorg, en dus ook pleegzorg, op het moment dat een kind 18 jaar wordt. Wij willen graag dat de gemeente Ede de pleegzorg voor pleegkinderen verlengt totdat ze 21 jaar oud zijn. De overgang van 18- naar 18+ in de jeugdzorg vinden we al langere tijd voor verbetering vatbaar. Dat geldt zeker ook voor de pleegzorg. Het is belangrijk dat pleegkinderen een veilig en stabiel thuis hebben, ook als ze 18 zijn. Om die reden hebben de fracties CDA en ChristenUnie hier vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Wettelijk is geregeld dat de pleegzorg en de vergoeding na het 18e jaar ophoudt. Voor sommige jongeren betekent dat zij het pleeggezin verlaten en daardoor opnieuw in de problemen komen. Jongeren zijn niet opeens volwassen als de kalender vertelt dat ze 18 jaar zijn geworden. Wel worden er op dat moment worden allerlei volwassen keuzes verwacht. Over wonen, opleiding, over inkomen, over werk, over zorg en ondersteuning.  De meeste jongeren kunnen nog jaren na hun 18e verjaardag terugvallen op hun ouders, maar dat geldt vaak niet voor pleegkinderen.

Sinds de decentralisatie van de Jeugdwet hebben gemeenten de mogelijkheid om de pleegzorg te verlengen. CDA en ChristenUnie willen dat de gemeente daar gebruik van maakt. Onze oproep aan het college is dan ook: Laat pleegkinderen tot hun 21ste bij pleeggezin wonen!

Download hier de gestelde raadsvragen onder de titel: 'Pleegzorg tot 21 jaar'

Cora Otter, fractievoorzitter
E. cora.otter@ede.nl

Bijlagen

Deel dit bericht

Labels: , ,