Column: 'Biodiversiteit'

Hand met vlinder
Bram van der Beek - Portretfoto.png
Door Bram van der Beek op 14 mei 2019 om 12:21

Column: 'Biodiversiteit'

Gisteravond sprak ik in het radioprogramma 'Kerkvenster' over afnemende biodiversiteit. Vorige week werden sombere resultaten gepresenteerd van een wereldwijde studie: een miljoen van de acht miljoen plant- en diersoorten wordt met uitsterven bedreigd. In Nederland zelfs 40 procent van de soorten. Met elkaar kunnen we beter zorgen voor onze schepping. Lees hier mijn gesproken column met tips voor uw tuin en reageer gerust.


Beste luisteraar,

Ook vorig jaar was ik hier te gast. Toen sprak ik over de afnemende diversiteit aan leven in de natuur. Een onderwerp dat ook vorige week weer heel actueel werd, er werd namelijk het resultaat van een wereldwijde studie naar biodiversiteit gepresenteerd. Die resultaten waren erg somber: wereldwijd wordt 1 miljoen van de 8 miljoen plant- en diersoorten met uitsterven bedreigt. Voor Nederland is dat beeld nog wat slechter, maar liefst 40% van de soorten wordt met uitsterven bedreigt. Niet alleen hebben planten en dieren waarde in zichzelf, maar we zijn als mens ook van ze afhankelijk voor bijvoorbeeld bestuiving, gezonde lucht of koeling in de stad.

Oorzaken van deze grote afname? De uitbreiding van steden, de schaalvergroting en efficiëntie in de landbouw, klimaatverandering en vervuiling. Allerlei oorzaken met als kern: wij mensen willen telkens meer, en kijken niet naar de gevolgen.

Ik heb met dit soort grote nieuwsberichten behoefte aan wat ik zelf kan doen. Daarom heb ik voor u wat tips:

Wanneer u een tuin heeft:

  • Minder stenen
  • Rommelig
  • NL soorten
  • Nestkasten ophangen 

De gemeente heeft sinds kort biomorfologiekaarten op internet geplaatst. Dat is een dure naam voor een kaart waarop te zien is welke soorten er leven in uw buurt.  Dat kan u helpen bij de zaadjeskeuze of het kiezen van nestkasten. Bekijk die kaart eens, en bedenk wat u zelf in uw buurt ziet, wat zijn effectieve acties?

En wat algemene zaken die u kunt doen:

  • Vraag u zichzelf bij uw volgende aankoop af of dit wel hoeft.
  • Bekijkt u bij de aankoop van uw dagelijkse boodschappen eens of u een biologisch en uit Nederland afkomstig alternatief kunt kopen. 

Toch zie ik wat lichtpuntjes: In Nederland lijken we het dieptepunt bereikt te hebben, zo liet een onderzoek in Gelderland zien dat de afname tot stilstand is gekomen. Vanuit mijn werk bij het Waterschap zie ik dat er stukje bij beetje meer aandacht voor natuur komt. Dat zie je terug in sloot- en beekherstel, maar ook in weidevogel beheer en akkerranden die worden ingezaaid met bloemen. Bij plannen in de gemeenteraad zie ik dat er steeds meer aandacht voor natuur en biodiversiteit is.

Met elkaar kunnen we beter zorgen voor onze schepping. Met kleine stapjes die onze omgeving mooier maken. Helpt u mee?

Bram van der Beek,
E. bram.van.der.beek@ede.nl

Deze column is uitgesproken op maandag 13 mei 2019 in de uitzending van het radioprogramma 'Kerkvenster' van Omroep Ede. De uitgesproken tekst is terug te luisteren via https://gemist.omroepede.nl/kerkvenster.php v.a. minuut 47:00.

Deel dit bericht

Labels: , ,