Een gezonde levensstijl als uitgangspunt bij lokaal beleid
In het bestuursakkoord 2018-2022 'Ruimte voor Ede' is vastgelegd dat een gezonde levensstijl het uitgangspunt is bij het gemeentelijk beleid. Daarnaast zijn we als gemeente Ede deel van Regio Foodvalley die het bevorderen van gezonde voeding als een van haar speerpunten heeft. Verder is in het bestuursakkoord opgenomen dat het college sociaal ondernemerschap stimuleert en bedrijven op weg wil helpen die een bijdrage leveren aan een samenleving waarin iedereen meedoet. De ChristenUnie juicht korte voedselketens toe en vindt bewustwording omtrent voedsel en natuur belangrijk.
Gemeente Ede organiseert regelmatig bijeenkomsten waar maaltijden en/of hapjes en drankjes worden gereserveerd. De gemeente heeft, ook als het gaat om gezonde en lokale voeding, een voorbeeldfunctie.
Raadslid Sandra Kooij-van Roekel: “Er zijn zoveel mogelijkheden om eten en drinken te serveren op een feestje of bijeenkomst dat lekker, feestelijk én gezond is en ook nog eens lokaal geproduceerd. Ik zou de gemeente willen uitdagen om hierin het goede voorbeeld te geven. Daarom heb ik de volgende vragen aan het college gesteld”.
- Onderschrijft het college de voorbeeldfunctie die we als gemeente hebben als het gaat om gezond en lokaal eten en drinken?
- Wat gebeurt er op dit moment op het gebied van gezonde en lokale voeding op bijeenkomsten van gemeente Ede?
- Is het college bereid om het aanbod van eten en drinken op bijeenkomsten die zij organiseert (waaronder bijvoorbeeld in de lintjesregen, de uitreiking van de kinderpluimen en de nieuwjaarsreceptie) te evalueren en waar nodig met een gezonder en lokaler alternatief te komen?
- Is het college bereid te onderzoeken of er wat betreft catering (nog meer) samengewerkt kan worden met lokale sociaal ondernemers?