Sociaal ondernemen in gemeente Ede

Vrijwilliger
Sandra Kooij - Portretfoto.png
Door Sandra Kooij op 28 mei 2020 om 09:52

Sociaal ondernemen in gemeente Ede

Begin maart heb ik vragen gesteld aan het college over het gebruik van gezonde en lokale voeding op bijeenkomsten van de gemeente. Vlak daarna brak de Coronacrisis uit en liet beantwoording van deze vragen natuurlijk even op zich wachten. Afgelopen week kreeg ik een reactie. Hierin laat het college weten dat er al veel wordt samengewerkt met lokale ondernemers en het aanbod van voedsel op bijeenkomsten steeds gezonder wordt.

Het heeft en houdt blijvende aandacht. Hier zijn we als ChristenUnie blij mee. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om een gezonde (en toch lekkere ;-) duurzame levensstijl.

In de raadsvragen heb ik ook aandacht besteed aan het feit dat er in het Coalitieakkoord 2018-2022 is afgesproken dat het college sociaal ondernemerschap stimuleert en bedrijven op weg wil helpen die een bijdrage leveren aan een samenleving waarin iedereen meedoet. Dit geldt natuurlijk niet alleen op het gebied van voeding. De ChristenUnie ziet graag dat er in Ede meer ruimte komt voor sociaal ondernemerschap, of ‘ondernemen met impact’.

Sociaal ondernemerschap wat is het?
1.) Is binnen de markt actief in de sociale economie en heeft als voornaamste doel om sociale impact te realiseren in plaats van om winst uit te keren aan aandeelhouders;
2.) Levert goederen en diensten voor de markt op een ondernemende en innovatieve manier en gebruikt winst primair om de sociale doelstelling te realiseren; 

Deze ondernemers houden natuurlijk hun bedrijf op een gezonde manier draaiend, maar dat is niet hun eerste doel. Het eerste doel is sociale impact hebben op de leefomgeving. Dit kan gaan om gezond en lokaal voedsel, maar ook bijvoorbeeld om integratie van statushouders of de ontwikkeling van nieuwe vormen van energie.

Graag zouden we in contact komen met sociaal ondernemers in gemeente Ede of inwoners die daar plannen/ideeën over hebben. We zijn benieuwd naar de kansen die jullie zien, maar ook naar de eventuele belemmeringen en mogelijke veranderingen, ook als het gaat om beleid van de gemeente. Graag komen we in contact! 

Sandra Kooij - van Roekel
E. sandra.kooij@ede.nl
M. 06-44838821

 

Deel dit bericht

Labels: , ,