Hoe is het met... Pien als gezinshuisouder in coronatijd?

Pien van der Hoff - 2.jpg
CU-Logo-Ede-RGB-SocialMediaPF.jpg
Door Fractie Ede op 18 juni 2020 om 09:54

Hoe is het met... Pien als gezinshuisouder in coronatijd?

Hoe is het met....? In deze serie zoomen we met enkele mensen vanuit de vitale of juist kwetsbare beroepsgroepen in op de huidige situatie van de coronacrisis. Vandaag neemt Pien ons mee en blikt terug op de afgelopen tijd. Pien van der Hoff: "Ik hoorde vriendinnen om me heen vertellen hoe ze eindelijk toekwamen aan uitzoeken of nadenken over vragen waar ze eerst niet aan toekwamen. Voor ons was het overleven. Totale lockdown, omdat de kinderen ook niet meer naar hun weekendgezinnen mochten en we dus 24/7 on the job waren.”

In het begin kreeg ik een heel beklemmend gevoel. Heel dubbel. Het duurde even voordat ik helder had waarom. Aan de ene kant de pijn en ingewikkeldheid te zien en voelen  van kinderen met wie je 24/7 samen bent en  die nu dus  een tijd lang hun ouders en intimi,  die heel belangrijk voor hen zijn, niet kunnen en mogen zien. Concreet betekende dat, dat twee kleuters hun verjaardagen zonder hun moeder moesten vieren. De pijn en het onbegrip, boosheid en onmacht. Af en toe hartverscheurend. Gelukkig maakten een ingehuurde clown en een draaiorgel met ‘Lang zal ze leven’ veel goed, maar toch.

Ook voelde ik de beklemming dat we er niet meer op uit konden. Daar zijn we zo ontzettend van. Even op “e flutter” zou mijn Friese vader zeggen. Even er op uit. Ik vind dat zo ontzettend leuk en gezellig. En “onze”  kinderen uit het gezinshuis ook. Een aantal van hen zijn rasechte  Amsterdammertjes en genieten ook altijd zo van drukte en reuring om hen heen.  Dus stilgezet. Helemaal on hold en alles in de vertraging. Ik haat vertraging. Daar heb ik eigenlijk niks mee. En toch, de tekst uit Psalm 23 popte op: “Hij doet mij nederliggen in grazige weiden”. Om een schaap te doen nederliggen moet je letterlijk onder hem kruipen en aan twee van zijn poten trekken. Anders krijg je hem niet in ligstand. Zo voelde het voor mij ook. Op mijn rug getrokken. Gedwongen in de vertraging.

Ik hoorde vriendinnen om me heen vertellen hoe ze eindelijk toekwamen aan uitzoeken of nadenken over vragen waar ze eerst niet aan toekwamen. Voor ons was het overleven. Totale lockdown omdat de kinderen ook niet meer naar hun weekendgezinnen mochten en we dus 24/7 on the job waren. Het voelde dus aanvankelijk beklemmend en intensief, maar God was erbij. Zijn genade en liefdevolle alwetendheid was erin om ons te geven wat we nodig hadden. Soms in de kleine, maar ook in de grote dingen. Ontroerend om te zien. Hoe Hij altijd weer voorziet en precies weet wat goed is. Op de perfecte tijd. Bijvoorbeeld energie na gebroken nachten. Energie na meltdowns van pubers die geen kant op kunnen. Energie en hulp bij 9 x homeschooling :-). 2020: het jaar van de diepe gesprekken met de mooiste mensen die er zijn, te midden van de vertraging.

Pien van der Hoff

Pien heeft samen met haar man George een gezinshuis. Gezinshuis Youbeewell.com in Ede biedt een thuis aan jongeren die om allerlei redenen niet meer bij hun eigen ouders of nog niet zelfstandig kunnen wonen. Een gezinshuis is een combinatie tussen enerzijds een gewoon gezin en anderzijds professionele zorg op maat. Zie voor meer info http://www.youbeewell.com/. Over haar ervaringen als gezinshuisouder schreef Pien een boek genaamd ‘Maak ze gek!’.   

Deel dit bericht

Labels: , ,