Zorg vóór zeggenschap
Voor het manifest 'Zorg voor zeggenschap' mocht ik inbreng aanleveren aan de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Afgelopen vrijdag werd het manifest overhandigd aan de Minister van Medische Zorg, Tamara van Ark. Zes concrete aanbevelingen om de zeggenschap in de zorg te verbeteren. En daar wordt de zorg kwalitatief ook beter van. Lees de hele reactie van fractievolger Arie Barendrecht hier.
Meer inspraak. Betere beloning. Groter vertrouwen.
— Arie Barendrecht (@ArieBarendrecht) November 30, 2020
Dat is 'Zorg voor zeggenschap'. Lees het hele manifest van de @christenunie hier: https://t.co/SC6lX3HhqZ pic.twitter.com/hS5tgEY3Zc
Het is nodig om meer aandacht te geven aan zeggenschap in de zorg. Tijdens mijn werk als Intensive Care verpleegkundige heb ik de afgelopen tijd gemerkt dat in crisisstructeren het zorgpersoneel onvoldoende vertegenwoordigd werdt. Daarom ben ik blij dat het manifest punten aandraagt waarmee zorgpersoneel een stem krijgt in de zorg die zij leveren en dat er meer ruimte komt voor vakmanschap.
De zes punten uit het manifest Zorg voor zeggenschap:
- Elke zorginstelling heeft een VVAR, een adviesraad voor verpleegkundigen en verzorgenden, met een budget en gereserveerde uren voor de leden.
- Verpleegkundigen en verzorgenden praten met het kabinet over beslissingen om de zorg volhoudbaar te maken.
- Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen, als zij dat willen, meer uren gaan werken en worden daar ook financieel voor beloond.
- Een betere beloning voor werken in de zorg - op basis van het SER-rapport dat in het voorjaar 2021 wordt afgerond.
- Het actieprogramma ‘Werken in de zorg’ wordt voortgezet, onder andere om jongeren te interesseren voor een opleiding en baan in de zorg.
- Minder regels en meer reflectie zijn nodig om te voorkomen dat de zorg vastloopt.
Lees het complete manifest Zorg voor Zeggenschap hier.
Arie Barendrecht, fractievolger
E: arie.barendrecht@ede.nl