Sportvisie: combinatie van vitaliteit en contact

Sandra Kooij - brede banner.png
Sandra Kooij - Portretfoto.png
Door Sandra Kooij op 3 december 2020 om 18:02

Sportvisie: combinatie van vitaliteit en contact

Raadslid Sandra Kooij: Wat een mooie doelstelling staat geformuleerd bij deze goed uitgewerkte sportvisie. Namelijk 'voldoende kansen/mogelijkheden voor inwoners om te gaan sporten en bewegen voor vitaliteit en contact.' En juist bij die combinatie tussen vitaliteit en contact willen we als ChristenUnie aanhaken. Lees hier haar volledige bijdrage bij de bespreking van de sportvisie. 

Ik wil op drie punten ingaan:

  • Contact tussen sportaanbieders en de wijk
  • Contact met de gemeente
  • Contact tussen generaties

Contact tussen sportaanbieders en de wijk
In coronatijd zijn commerciële sportaanbieders noodgedwongen zichtbaarder geworden in de openbare ruimte doordat men buiten ging sporten. Op veldjes en in speeltuinen waar men eerder nooit kwam. Dit heeft hele mooie bij-effecten gegeven. We hoorden een voorbeeld van een vrouw die zag dat er op het veldje voor haar huis werd gesport en toen besloot om ook eens mee te doen en uiteindelijk ook lid te worden. Zien bewegen doet bewegen.

De ChristenUnie is benieuwd naar de kansen die er zijn voor samenwerking tussen de gemeente en commerciële sportaanbieders. Bijvoorbeeld in de vorm van co-financiering van sportfaciliteiten in de openbare ruimte.

Contact met de gemeente
De gemeente heeft verschillende rollen als het gaat om contact met sportaanbieders en de wijk. Op pagina vier worden vijf rollen genoemd, van reguleren tot loslaten. De ChristenUnie mist de rol van ‘samenwerken’ als optie tussen regisseren en stimuleren in. Juist als het gaat om kansen in de openbare ruimte, want die is van ons allemaal.

Contact tussen generaties
Een speeltuin kan nog meer verbinding in een wijk of buurt stimuleren als er bv ook een Jeu de boulebaan, beweegtoestellen en een picknickbank staan. Een mooi voorbeeld is de ruimte bij de oude Gasfabriek in Ede-Centrum.

We zien op dit onderwerp veel overlap tussen de Sportvisie en de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid. Er liggen kansen om beleidsterreinen te verbinden. Kan de wethouder hier een reactie op geven? We hebben een vraag bij de verschillende indicatoren in deze Sportvisie. Het lijkt of ze verouderd zijn en nog niet aangepast aan de ontwikkelingen rondom sporten en bewegen.

Tot slot wil de ChristenUnie graag een compliment geven voor het initiatief SwimtoPlay. Waardevol en wellicht is dit nog verder uit te breiden naar meer scholen? Ook de SchoolSportOlympiade vinden we een hele mooie kans om kinderen met verschillende sporten kennis te laten maken. We hopen dat dit, zodra de coronacrisis weg is, weer door kan gaan.

Sandra Kooij, raadslid
E. sandra.kooij@ede.nl

Labels: , ,