Kiezen voor wat echt telt: economie van het genoeg

2021 03 blog economie.jpg
Sandra Kooij - Portretfoto.png
Door Sandra Kooij op 10 maart 2021 om 07:45

Kiezen voor wat echt telt: economie van het genoeg

Als de coronacrisis ons iets duidelijk maakt, is het wel dat het leven niet maakbaar is en eindeloze economische groei een prijs heeft. We zien ook dat aandacht en zorg voor elkaar, de ander echt zien staan, veel verschil kunnen maken.

De ChristenUnie maakt daarom de volgende hoopvolle keuze 'We kiezen voor een economie waarin niet maximale groei, maar de bloei van mensen en de samenleving centraal staat. Met ruimte voor (familie)bedrijven om duurzaam te ondernemen en een arbeidsmarkt met minder verschillen en meer zekerheid.'

De afgelopen tijd heb ik als raadslid onder andere aandacht gevraagd voor sociaal ondernemerschap. Sociale ondernemers zetten in hun bedrijfsmodel de maatschappelijke missie voorop. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kunnen. Ze zijn koplopers op het gebied van duurzaamheid. Of ze strijden tegen uitbuiting. Mooie voorbeelden daarvan in gemeente Ede zijn Fabriek Fris, BamBook en Mijn Tuin-Jouw Tuin.

Mede dankzij de inzet van de ChristenUnie in Den Haag krijgen krijgen ondernemers straks de mogelijkheid om te kiezen voor een maatschappelijke BV. Er komen duidelijke eisen waar zon BV aan moet voldoen. Zo is het voor iedereen duidelijk dat deze bedrijven van waarde zijn voor mens, milieu en maatschappij. Ook in gemeente Ede kunnen sociale ondernemers zo nog meer worden versterkt, bijvoorbeeld door bij aanbestedingen de voorkeur te geven aan een maatschappelijk onderneming.

Op 17 maart mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamer verkiezingen. Ik geef mijn stem aan de ChristenUnie, omdat ik geloof dat we samen kunnen bouwen aan een rechtvaardige economie waarin mens en natuur kunnen bloeien.

Weet jij al welk hokje je rood gaat maken? Maak jij ook een keuze voor wat écht telt?

Sandra Kooij, raadslid
E: sandra.kooij@ede.nl 

Labels: , ,