De regionale energiestrategie
Inmiddels heeft u dat woord vast wel vaker voorbij zien komen. In het filmpje van XON wordt ook uitgelegd wat het is en waarom we eraan meedoen. Kort gezegd is het de manier van de rijksoverheid om duurzame energieproductie in het land te regelen.
Wind op zee doet de Rijksoverheid zelf, maar ze vraagt alle regio’s in Nederland om met een aanbod van hoeveelheid duurzame opgewekte energie te komen. Dit bod moet dan voor 2030 gerealiseerd kunnen zijn. Dus voor technieken zijn we dan nog afhankelijk van nu bewezen technieken zoals windturbines en zonnepanelen.
Het goede nieuws is dat in Ede boven verwachting veel zonnepanelen op dak worden geplaatst. Nog altijd is er veel potentie, en dat is de meest logische plek voor een zonnepaneel. Wat nog logischer zou zijn, is minder energie gebruiken. En daar halen we onze doelstellingen van 1,5% minder per jaar helemaal niet. We vragen daar al een tijd aandacht voor, maar het is een verantwoordelijkheid die we niet alleen bij de overheid ligt.
Toch wordt er gerekend met een forse energiebesparing, en met zonnepanelen op dak komen we dan bij lange na niet ver genoeg. Dus ook windturbines en zonnepanelen op land zijn nodig. We merken dat iedereen wel graag zijn verantwoordelijk wil nemen, maar dat er dan al veel verschil van inzicht ontstaat. Het positieve is dat er nu met veel verschillende partijen binnen de samenleving over gesproken is.
Toch is er volgens onze mening nog te weinig aandacht voor kansen die deze energietransitie biedt en de kwaliteit die we zouden kunnen realiseren. Vanwege de grote hoeveelheid partijen is overeenstemming over de omvang al knap, maar voor ons is een volgende stap echt dat we beter gaan sturen waar we iets wel of niet willen.
Daar gaan we ook in Ede binnenkort verder over praten, en dat is precies waar we dan hard aan gaan werken.
Bram van der Beek, raadslid
E: bram.van.der.beek@ede.nl