De dure doorfietsroute: doorgaan met dit project?!

2021 07 fietsroute.jpg
portretniek.png
Door Niek van den Brink op 9 juli 2021 om 07:45

De dure doorfietsroute: doorgaan met dit project?!

Wellicht heeft u het al vernomen via de media: de doorfietsroute tussen Ede en Wageningen is duurder uitgevallen dan gedacht. Een forse kostenoverschrijding dat in de miljoenen loopt. Toch is de ChristenUnie van mening dat de doorfietsroute een dusdanige meerwaarde heeft dat deze gerealiseerd zou moeten worden. We leggen graag uit waarom.

Heel lang houden we rekening met een doorfietsroute die enigszins betaalbaar én met voldoende draagvlak gerealiseerd zou worden. Het blijkt veel duurder te zijn dan gedacht. De gemeenteraad wordt redelijk laat in het proces geïnformeerd en er werd hard gezocht naar een alternatief dat lijkt op het eerste plan. Dat is gelukt. Toch krijgen we minder kwaliteit voor meer geld. Het klinkt als een omgekeerde reclame. Maar laten we het van de goede kant bekijken: het blijft een infrastructurele verbetering voor de fietser.

In de nabije toekomst zullen we binnenstedelijk steeds meer inbreiden vanwege de woningnood en dat leidt tot meer verkeer. Het is belangrijk dat fietsgebruik een serieus alternatief wordt voor de auto voor afstanden tot een kilometer of 10. Daar heb je doorfietsroutes voor nodig. Doorfietsroutes zijn routes waarbij de fietser niet tot nauwelijks hoeft te remmen en waarbij de fietspaden een aanzienlijke breedte hebben zodat het fietsen comfortabel is. Fietsen is gezond, goed voor het milieu en kostenbesparend voor de gebruiker. Redenen te over om te blijven investeren in maatregelen die het fietsen aantrekkelijker maken.

Dan nog even naar de redenen voor de kostenoverschrijding. Er zijn 4 redenen genoemd voor de kostenoverschrijding, te weten: kosten door participatie, te optimistisch begroten, langere doorlooptijd en hogere bouwkosten. Deze redenen verklaren het tekort zeker, maar het is erg belangrijk om te concluderen dat het college bij veel van deze redenen verantwoordelijk is. We konden niet anders dan het college op te dragen om lering te trekken uit het doorlopen proces. Zij zal een grondige evaluatie maken en leerpunten opstellen. Te optimistisch begroten ligt vaker bij grote projecten op de loer. Dat moet echt anders.

Tot slot, het leek er even op dat er een probleem zou ontstaan in hartje Bennekom. Om de overschrijding in kosten te beperken zou er minder gedaan worden ter hoogte van het  gedeelte op de Edeseweg tussen de Molenstraat/Strooijweg en Bennekom-centrum. Dit zou resulteren in een weg dat niet voldoet aan de kwaliteitseisen die aan een doorfietsroute gesteld worden. Er zou een gevaarlijk ‘flessenhals-effect’ ontstaan. Tijdens de behandeling van de perspectiefnota hebben we dit probleem kunnen tackelen zodat de fietsroute die er komt van goede kwaliteit is. Als we dan tóch kiezen voor een doorfietsroute, dan doen we het wat de ChristenUnie betreft met kwaliteit. Als de kwaliteit ondermaats zou zijn, dan zou het helemaal zonde zijn van het gemeenschapsgeld wat erin gestoken wordt. Het was al met al een lastig besluit, maar wel één die we met overtuiging hebben genomen.

Niek van den Brink, raadslid
E: niek.van.den.brink@ede.nl 

Labels: ,