De lijn Kabul – Ede werd geopend

2021 08 Harskamp Afghanen
2. Leon Meijer
Door Leon Meijer op 28 augustus 2021 om 07:45

De lijn Kabul – Ede werd geopend

“Meneer, het was chaos op het vliegveld in Kabul. Ik was daar eindelijk met mijn zus aangekomen. In de stad controleren de Taliban elk kruispunt, ik weet niet hoe vaak onze bus is teruggestuurd. Mijn zus raakte in het gedrang zo’n zes meter achter mij. Toen we in het vliegtuig zaten en opstegen, ontdekte ik dat zij er niet in zat. Ik weet niet waar ze nu is. Maar ik ben Nederland zo dankbaar dat ze ons wilden redden.”

Ik spreek een evacué uit Afghanistan op de legerbasis in Harskamp. Het is groen om ons heen, kinderen spelen met een bal. Mensen lopen met dekens om hun zomerse kleding. Nog geen 24 uur terug zaten ze in Kabul en nu hier in Ede. Van de demonstratie die dinsdag voor de poort gehouden werd, hebben ze niet veel gehoord – gelukkig maar. COA, IND, GGD en Defensie laten zien hoe snel ze in een crisis kunnen handelen. Als ik er donderdag met de burgemeester en staatssecretaris Broekers – Knol loop, weten de mensen nog niet goed waar ze aan toe zijn.

Sommigen hebben een Nederlands paspoort, praten tot mijn verbazing vloeiend Nederlands. Op mijn vraag aan een meneer : How do you feel? Antwoord hij: ‘U kunt gewoon Nederlands praten hoor. Ik kom uit Almere, maar was terug naar Afghanistan gegaan om te helpen met de opbouw. De Taliban gooit het land weer terug in de tijd. Ik had het me anders voorgesteld.” Als ik er op vrijdag weer ben, nu met Tweede Kamerlid Don Ceder, heeft de GGD al een hele teststraat ingericht en is de IND bezig met de registratie van de mensen. Mensen van vluchtelingenwerk zijn bezig met nazorg en het Rode Kruis is bezig warme kleding uit te delen. De vrijwilligersorganisatie uit Ede (CCVEde) heeft net een gesprek om de Edese hulp te coordineren.

Mensen van COA vertellen dat er woensdagochtend bloemen en taart gebracht werd door mensen uit Harskamp, met de boodschap: ‘Dit is Harskamp’.

Maandag 23 augustus krijg ik rond 17.30 uur een appje van de burgemeester : Afghaanse evacuees worden vanaf morgen opgevangen op infanterie Schietkamp in Harskamp. Het gaat om 800 – 1000 personen en het is tijdelijk. Wat ik dacht dat een rustige opstartweek zou worden, werd een week waarin het wereldnieuws van Kabul plots op de stoep in Ede stond. Dinsdagavond zorgen zo’n 200 voornamelijk jongeren uit Harskamp en Kootwijkerbroek voor een weerzinwekkend tafereel voor de poort van de kazerne. Velen straalbezopen doen racistische uitspraken over vluchtelingen en halen er zelfs Auschwitz bij. Terecht reageert de burgemeester een dag later in de media dat hij verdrietig en boos is. Een noodbevel volgt, er mag niet in de buurt van de kazerne gedemonstreerd worden. En ouders wordt verzocht thuis eens uit te leggen wat Auschwitz is. Tegelijkertijd gaat de burgemeester in gesprek met kerken, dorpsraad, scholen en voetbalclub.

Het heeft veel mensen in Harskamp overvallen. Zonder enige informatie voorziening worden er plots 800 vluchtelingen in het dorp gehuisvest. Terecht dat er vragen zijn over de duur van de opvang. Wie er zitten, hoe het met onderwijs gaat en of de mensen van het terrein af mogen? De komende week moet meer duidelijkheid gaan geven. Ondertussen is de bereidheid van Edenaren om te helpen, kleding en speelgoed te doneren overweldigend.

Een jongen van 6 uit Harskamp stuurt een brief naar de burgemeester. Hij schrijft: Ik ben 6 jaar en woon in Harskamp. Alle vluchtelingen zijn welkom hier. Ik hoop dat het goed met ze gaat. Groetjes…

Leon Meijer, wethouder ChristenUnie Ede
E: leon.meijer@ede.nl 

Labels: ,