Minimaal 100 microwoningen op pauzegronden

20160208 Tiny Houses Almere
portretniek.png
Door Niek van den Brink op 11 juli 2022 om 16:30

Minimaal 100 microwoningen op pauzegronden

Bij de behandeling van de voorjaarsbrief vroeg ChristenUnie Ede samen met het CDA (initiatiefnemer) en diverse andere partijen aan het college om 100 microwoningen te laten plaatsen op zogenaamde pauzegronden. De motie die daartoe oproept werd aangenomen door de gemeenteraad. Niek van den Brink legt uit wat microwoningen zijn en hoe die ingezet kunnen worden in Ede.

In tijden van schaarse woningruimte is het belangrijk dat we de problemen aanpakken voor de lange termijn én de korte termijn. Nieuwe woningen stamp je niet zomaar uit de grond. Omvangrijke trajecten zijn nodig bij de ontwikkeling van nieuwe wijken. Om ook op korte termijn wat te kunnen doen aan de woningnood kwamen wij met het idee voor microwoningen: kleine woningen voor 1- of 2-persoons huishoudens van maximaal 50m2.

Microwoningen zijn demontabel en/of verplaatsbaar. Vaak voorgefabriceerd in de fabriek waardoor ze snel te monteren zijn. Ze zijn klein, maar fijn. Fijn als je snel een woning nodig hebt, bijvoorbeeld door een scheiding, inkomensval of als je het huis van je ouders uit wilt maar geen geschikte woonruimte kan vinden.

De gemeente kan voor gronden die in de toekomst een bepaalde bestemming krijgen een ontheffing verlenen op het nu geldende bestemmingsplan. Zo’n ontheffing voor 5 of 10 jaar zorgt ervoor dat je daar tijdelijk iets kunt doen wat anders niet kan volgens het bestemmingsplan. Wonen bijvoorbeeld. Gemeente Ede kan nu dus die locaties in kaart gaan brengen en daar microwoningen op neerzetten waar mensen tijdelijk kunnen wonen. Wanneer de grond uiteindelijk gebruikt gaat worden voor wat anders, dan kunnen de microwoningen verplaatst worden naar een andere locatie.

Het idee is nu dat er met de woningcorporatie wordt overlegd of zij in staat zijn om de microwoningen aan te schaffen en/of te beheren. Wat betreft de indieners van de motie moeten de woningen uiterlijk in het vierde kwartaal van 2023 in gebruik worden genomen. Dé oplossing voor de woningnood is dit zeker niet. Het kan wel een bijdrage leveren aan de verlichting van de ergste nood op wat kortere termijn. In het kader van ‘elk dak is er weer één’, zijn wij blij dat de gemeenteraad dit plan ziet zitten en het college van B&W ermee aan de slag kan.

Labels: , ,