Mondelinge vragen over leefomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs

fotovoorzieningen.jpg
portretdaan.png
Door Daan Weststrate op 24 november 2022 om 19:15

Mondelinge vragen over leefomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs

Tijdens het vragenuurtje van de PDE van donderdag 24 november stelde raadslid Daan Weststrate, mede namens de fracties GroenLinks, VVD, PvdA en MME, mondelinge vragen over de leefomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs in Ede. Dit naar aanleiding van een e-mail van een ondernemer. De inleiding en vragen van Daan leest u in deze blog.

Voorzitter, afgelopen dinsdag ontvingen we een bericht van een ondernemer over de omstandigheden in de Niels Bohrstraat. Deze straat blijkt een campingstraat te zijn waar soms tientallen vrachtwagens geparkeerd staan, waar allerlei constructies zijn opgebouwd om te slapen, waar afval gedumpt wordt. Een situatie waarvan je niet wilt dat deze bestaat.
 
Daarom heeft de raad een jaar geleden een motie aangenomen om op korte termijn te zorgen voor primaire voorzieningen als schoon sanitair en een warme verblijfsplek in de omgeving van de huidige standplaatsen, waardoor chauffeurs op een humane en hygiënische manier kunnen verblijven en overnachten. Uit eigen waarnemingen in de achterliggende periode en uit bijgevoegde foto’s blijkt dat er met deze motie nog niets is gedaan. 

Het is humaan onverantwoord dat mensen op deze manier in onze gemeente verblijven. Het geeft een negatief imago voor onze bedrijventerreinen. Er is een negatief, ongastvrij en mensonterend beeld in onze gemeente ontstaan.

Vandaar dat wij de volgende vragen aan het college hebben:
  1. Is het college bekend met de situatie waaronder de chauffeurs in de o.a. de Niels Bohrstraat verblijven?
  2. Op welke manier heeft het college op dit moment al uitvoering gegeven aan het onderdeel van de motie wat vraagt om verbeterde primaire voorzieningen voor deze chauffeurs?
  3. Is het college bereid om op zeer korte termijn hierover in gesprek te gaan en een oplossing te zoeken met de betreffende ondernemer(s), het bestuur van het Bedrijventerreinen Frankeneng, Heestereng en De Vallei al dan niet aangevuld met het EBC?
  4. Is het college het met ons eens dat onze ondernemers die gevestigd zijn in de omgeving van deze straat, ervan uit mogen gaan dat de gemeente ook hier hoort te handhaven?
  5. Wat kan de gemeente op hele korte termijn, voordat er een structurele oplossing is gevonden, doen om deze situatie op te lossen? Dat wil zeggen: de situatie verbeteren voor de truckers én voor de omgeving?

Bovenstaande inleiding en vragen werden uitgesproken tijdens de PDE van 24 november 2022. De gesproken tekst geldt.

Bijlagen

Labels: ,