Met Woonstede werken aan welzijn

ad817d0f-ee2a-43ac-91d1-b7fad1de6169.jpg
portretniek.png
Door Niek van den Brink op 2 februari 2023 om 13:30

Met Woonstede werken aan welzijn

Donderdag 26 januari gingen Bram van der Beek, Arie Barendrecht en Niek van den Brink op bezoek bij Woonstede. De woningcorporatie is actief in de gemeente Ede en Scherpenzeel. Veel onderwerpen kwamen aan bod zoals: werken aan welzijn, spreiding van huurwoningen over de gemeente en de grote opgave van het toevoegen van woningen aan de bestaande voorraad. In deze blog een kort verslag van Niek.

Welzijn
We werden plezierig ontvangen door de belangrijke personen van Woonstede. Na een kort voorstelrondje, volgde een presentatie. Het begon met terugkijken, om vervolgens vooruit te kijken. Woningcorporaties werden in het verleden opgericht met het oog op kwalitatief goede huisvesting voor elke portemonnee. Corporatiewoningen zorgden voor betere leefomstandigheden voor een groot deel van de Nederlandse bevolking. Door de jaren heen is er veel gebeurd. Een aantal woningcorporaties gingen investeren in andere zaken dan waar ze voor opgericht waren. De overheid greep in. Helaas nogal strak, want toen er nog een financiële crisis bovenop kwam, werd de vermaledijde verhuurdersheffing ingevoerd. Een ‘belasting voor de armen’. Gelukkig is deze heffing inmiddels van tafel en kan er voorzichtig ook weer vooruit gekeken worden. Woonstede wil graag werken aan ‘welzijn’. Denk dan aan leefbare wijken, een warm en comfortabel huis. Of denk aan keukenblokken die meegaan met de tijd qua omvang. Er zijn diverse welzijnsorganisaties in Ede, maar Woonstede wil ook gezien worden als organisatie waarmee gewerkt kan worden aan welzijn. Zij hebben immers decennialang ervaring en weinig schommelingen in de organisatie.

Spreiding
Als we willen werken aan welzijn, dan moeten we aandacht blijven houden voor een goede spreiding. Door de jaren heen zijn corporatiewoningen meer en meer terecht gekomen bij mensen met een kleine portemonnee. Dit betekend dat wijken met veel corporatiewoningen na verloop van tijd armer zijn geworden. Met gevolgen voor draagkracht en leefbaarheid. Willen we voorkomen dat we in de toekomst dezelfde ‘problemen’ krijgen als in Veldhuizen en Ede Zuid, dan zullen we spreiding zeer serieus moeten nemen. Dat betekent ook dat we sociale huurwoningen moeten gaan bouwen in dorpen en wijken waar misschien minder behoefte is aan dit type woningen. Zo voorkomen we problemen die te verwachten waren.

Bouwen
Want dát er gebouwd gaat worden, dat is zeker. “Elke werkdag 1 woning erbij”, zegt Marco de Wilde, directeur van Woonstede. De woningnood is groot en ook in Ede is er behoefte aan meer woningen. Ook in het sociale segment. Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat we woningen bouwen voor elke portemonnee. Maar niet alleen woningen bouwen. Laten we vooral blijven bouwen aan vitale wijken, waar het samenleven centraal staat. Bouwen aan een samenleving met aandacht. Aandacht voor leefbaarheid, vitaliteit en sociale netwerken. Zo blijft Ede mooi en kan het nog mooier worden.

Deel dit bericht

Labels: