Ruimte voor Knarrenhofjes en CPO in Kernhem Noord

pexels-tima-miroshnichenko-6615190.jpg
portretniek.png
Door Niek van den Brink op 21 juni 2023 om 11:00

Ruimte voor Knarrenhofjes en CPO in Kernhem Noord

Donderdag 15 juni besloot de gemeenteraad van Ede over de ambities voor de nieuw te ontwikkelen wijk Kernhem Noord. Een amendement van ChristenUnie Ede, waarin wordt voorgesteld om Knarrenhofjes en collectieve zelfbouw op te nemen als ambitie voor de ontwikkeling van deze nieuwe wijk, is raadsbreed aangenomen.

In het gebied ten noorden van huidig Kernhem zal een nieuwe woonwijk worden ontwikkeld. Vanaf 2028 zullen de eerste huizen gebouwd worden, waaronder knarrenhofjes.De ChristenUnie vindt onderlinge betrokkenheid van toekomstige bewoners belangrijk en kwam daarom met het voorstel om Knarrenhofjes en collectieve zelfbouw op te nemen als ambitie voor de ontwikkeling van deze nieuwe wijk.

Knarrenhof is wonen in een hofje, met de gezelligheid en hulp van generatiegenoten om je heen. Hofjes bestaan al sinds de dertiende eeuw in Nederland. Het biedt veiligheid en geborgenheid. In de Knarrenhofjes leren mensen elkaar kennen en zijn ze bereid om elkaar te helpen.

Collectieve zelfbouw (vaak aangeduid met: CPO) is een manier van wonen waarbij een groep zelf de regie heeft over de te bouwen woningen. Vaak verenigd rond een bepaalde visie of verbeelding slaan particulieren de handen ineen om zelf aan de slag te gaan met het ontwerpen van hun huis en buurt. Omdat er veel tijd in gaat zitten, met veel onderlinge afstemming, leren deze toekomstige buren elkaar al in een vroeg stadium kennen, wat de onderlinge betrokkenheid vergroot.

In Kernhem Noord kunnen de uitgiftecriteria goed worden aangepast aan de gestelde ambities door bijvoorbeeld extra nadruk op starters en senioren te leggen. In het ambitiedocument zijn er onderzoeksvragen geformuleerd over hoe knarrenhofjes en collectieve zelfbouw kan worden meegenomen in de verdere plannen. Maar het uitspreken van een concrete ambitie helpt om duidelijkheid te scheppen. Dit kan later in de planvorming dan verder worden geconcretiseerd, met gebruikmaking van het resultaat van de onderzoeksvragen.

Met dit aangenomen voorstel brengen we onze visie dichterbij zoals verwoord in ons verkiezingsprogramma: “Bijzondere woonvormen als knarrenhofjes, woon-zorgconcepten, tiny houses en CPO-projecten worden actief aangejaagd. Dat gebeurt door enerzijds een aanjaagteam, als ook door proactief grond ter beschikking te stellen voor deze initiatieven. Ook zorgen we voor een duidelijk aanspreekpunt waar inwoners met deze behoefte terecht kunnen.”

Labels: ,