Vragenuurtje: overheidsregelingen die tegen elkaar in werken
Het gaat helaas (weer) fout bij de manier waarop verschillende regelingen van de overheid elkaar bijten, waardoor soms onbedoeld én onterecht toeslagen zoals zorg- of huurtoeslag vervallen. Raadslid Cora Otter stelde namens de ChristenUnie hierover vragen aan de wethouder.
De gedupeerden in dit geval zijn stellen, vaak met kinderen, waarvan de één geen inkomen heeft, en de ander een heel laag inkomen, zoals een kleine arbeidsongeschiktheidsuitkering of een laag salaris. De gemeente vult het inkomen van de twee aan tot bijstandsniveau. Maar door die aanvulling komen onbedoeld én onterecht toeslagen zoals zorg- of huurtoeslag te vervallen. Daardoor raken de gedupeerden in armoede en komen ze in veel gevallen in de schulden terecht
Dat duizenden gezinnen de toeslagen mislopen is niet de bedoeling, maar wel het effect van fiscale regelingen. Het ministerie van Sociale Zaken werkt aan een oplossing, maar dit kan nog tot het najaar duren. In de tussentijd kunnen en mogen gemeenten de getroffen gezinnen helpen door hen vanuit de bijzondere bijstand aan te vullen tot het bestaansminimum. Dit redmiddel is onbelast, wat voorkomt dat het opnieuw zou leiden tot het korten van toeslagen.
De belangrijkste vraag van de ChristenUnie in deze kwestie is: Wat doet de gemeente Ede om hen te bereiken en wat wordt gedaan zodra ze in beeld zijn? De reactie van het college van B&W is dat het ingewikkeld is de gedupeerden actief op te sporen. Vanwege privacywetgeving, maar ook vanwege gebrek aan ambtelijke capaciteit. De gemeente Ede geeft aandacht aan deze problematiek via de campagne ‘Zorgen om geld’ (zie: https://www.ede.nl/ondersteuning-werk-inkomen/zorgen-over-geld) en vraagt ook maatschappelijke partners (zoals de Sociaal teams) alert te zijn op deze problematiek. Inwoners die gedupeerd zijn, kunnen zich uiteraard rechtstreeks bij de gemeente melden. Er wordt dan zo spoedig mogelijk meegewerkt aan een oplossing, om de tijd te overbruggen tot de Rijksoverheid een structurele oplossing heeft gevonden.