Vragen over verkeersveiligheid op ventweg Keesomstraat

foto1-keesomstraat
portretdaan.png
Door Daan Weststrate op 9 december 2023 om 15:30

Vragen over verkeersveiligheid op ventweg Keesomstraat

Tijdens het vragenuurtje van de PDE van 7 december heeft raadslid Daan Weststrate aandacht gevraagd voor de veiligheid van fietsers op de fietsstraat langs de Keesomstraat. Om de hulpdiensten directe doorgang te geven richting het bedrijf ‘Riedel’ zijn er enkele verlaagde stoepbanden aangebracht. Van deze mogelijkheid maken ook andere voertuigen gebruik, waardoor regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan.

De Keesomstraat is voor auto’s een belangrijke verkeersader. Naast deze weg ligt aan beide kanten een parallelstraat, oftewel een zogenaamde ventweg. Beide parallelwegen worden dagelijks intensief gebruikt, door zowel fietsers als auto’s, wat heel regelmatig gevaarlijke situaties oplevert.

Het gebeurde al geruime tijd maar sinds de wegwerkzaamheden aan de klaphekweg, gebeurt met grotere regelmaat dat sluipverkeer ter hoogte van Albert Heijn XL over de verlaagde stoepband via de ventweg Keesomstraat oostzijde rijdt (wat gezien de bebording niet meer mag) in de richting van de tunnel naar de Klaphek; en dat dit vaak gepaard gaat met enige haast, wat gevaarlijke situaties oplevert voor fietsers die gebruik maken van de fietsstraat.

Daarom heb ik namens de ChristenUnie de volgende vragen aan het college:
1. Herkent het college het beeld dat sluipverkeer deze route pakt en hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan?
2. Kan het college zich voorstellen dat veel automobilisten uit gewoontegedrag nog altijd deze route nemen en zich met de verlaagde stoepband uitgenodigd voelen om dit te blijven doen?
3. Is het college bereid de situatie overzichtelijker en duidelijker en hierdoor veiliger te maken door bijvoorbeeld een onderbord ‘rechtsaf verboden’, ofwel het verhogen van de stoepband, ofwel het plaatsen van een overrijdbaar rubberen paaltje hier te plaatsen ofwel een combinatie van bovenstaande?

Reactie college op deze mondelinge vragen:
In de beantwoording onderkende wethouder de Pater de gevaarlijke situatie wanneer auto’s toch van deze doorgang gebruikmaken. Daarnaast herkende hij dat, ondanks het verkeersbord met de verplichte rijroute, veel mensen nog gewoontegetrouw deze afslag proberen te nemen. De wethouder gaf aan dat het zeer aannemelijk is dat er binnen afzienbare tijd er flexibele (rubberen) palen geplaatst worden zodat alleen de brandweer en/of hulpdiensten hier nog over de verlaagde stoepband kunnen rijden i.v.m. het feit dat de Riedel ten allen tijde bereikbaar dient te zijn voor calamiteiten.

Labels: , , ,