Reactie opheffen basisschool De Zuiderpoort

Schermafbeelding 2024-01-19 103257.png
portretdaan.png
Door Daan Weststrate op 19 januari 2024 om 10:30

Reactie opheffen basisschool De Zuiderpoort

De gemeenteraad heeft het verzoek gekregen in te stemmen met het opheffen van basisschool 'De Zuiderpoort'. De vraag om met het opheffen van de Zuiderpoort in te stemmen komt van de stichting Openbaar Onderwijs Proominent Ede. Geen gemakkelijke maar wel een moedige keuze. Raadslid Daan Weststrate reageerde in de oordeelvormende vergadering van 18 januari.

Raadslid Daan Weststrate reageerde in de oordeelvormende vergadering: ‘Een ongemakkelijk voorstel aangezien het hier gaat om een schoolsluiting: we spreken liever met elkaar over de groei en de bloei van onderwijs ten behoeve van leerlingen in ons gemeente Ede.’

‘Een ongemakkelijk voorstel aangezien het hier gaat om een schoolsluiting: we spreken liever met elkaar over de groei en de bloei van onderwijs’

Daan, zelf voormalig leerkracht in het basisonderwijs, begrijpt maar al te goed dat het geen gemakkelijke keuze is geweest. Maar de situatie is niet anders en Daan begrijpt dat er nu wat gedaan moet worden, voordat het echt te laat is voor deze leerlingen en zij straks echt een onderwijsachterstand hebben die niet meer bij te werken is.

De afgelopen jaren waren inspectierapporten duidelijk over de school. De onderwijskwaliteit was zeer zwak. Na interventies bleek er geen verandering. Dit zegt overigens niets over de inzet van leerkrachten, directeur en overige betrokkenen die er hard aan hebben gewerkt om het niveau van het onderwijs hebben omhoog te halen. Desondanks was er geen verandering op te merken.

In het belang van het onderwijs van Stichting Proominent en de andere scholen ligt er nu een verzoek voor waar de fractie van de ChristenUnie Ede mee kan instemmen. Maar nog meer in het belang van de leerlingen van de Zuiderpoort zelf die het verdienen dat er tegemoet gekomen wordt aan de onderwijsbehoefte van deze leerlingen. Met het instemmen van dit verzoek tot opheffen van de school kan de overplaatsing van de leerlingen en de overdracht van het schoolgebouw op een zorgvuldige manier afgewerkt worden.

Daan spreekt namens de fractie van ChristenUnie Ede dan ook de wens uit dat leerlingen beter af zijn op een andere school waar meer stabiliteit, continuïteit en kwaliteit geleverd en gegarandeerd kan worden en wenst alle betrokkenen die in dit traject besluiten dienen te nemen of deze dienen uit te voeren veel wijsheid toe.

Bekijk hieronder de bijdrage van Daan Weststrate tijdens de oordeelvormende vergadering van 18 januari:

Labels: ,