Impuls voor sociale woningbouw: bestemmingsplan Wethoudersbuurt aangenomen

20230703_wv_mj_200189_vk23_a1_500.jpg
portretjanwillem.png
Door Jan Willem Middelesch op 19 februari 2024 om 11:00

Impuls voor sociale woningbouw: bestemmingsplan Wethoudersbuurt aangenomen

Tijdens de PDE van 15 februari sprak de gemeenteraad over het bestemmingsplan voor de nieuwbouw van de Wethoudersbuurt. Raadslid Jan Willem Middelesch neemt u in dit artikel mee in de afwegingen van ChristenUnie Ede bij dit onderwerp.

Wat speelt er?
Inmiddels zijn vrijwel alle 97 woningen in de Wethoudersbuurt onbewoond. De woningen worden gesloopt en er komen zo’n 220 woningen en appartementen voor terug. Sommigen daarvan zijn speciaal bestemd voor ouderen en voor mensen die zorg nodig hebben. De meeste van de nieuw te bouwen woningen en appartementen zijn sociale woningen. Een unieke kans dus om in dit project een flinke bijdrage te leveren aan de woningopgave die er in Ede is.

Hoe nu verder?
Tijdens de besluitvormende vergadering werd het bestemmingsplan door middel van een aantal amendementen nog aangepast. ChristenUnie Ede stemde twee van deze amendementen. Een ander amendement, dat vroeg om de goothoogte van de appartementen aan de Thomaslaan te beperken tot 7 meter, kon niet rekenen op de steun van ChristenUnie Ede. Wij hadden liever gezien dat de goothoogte van 7 meter niet was vastgelegd, maar dat samen met de omgeving was gekeken naar eventuele aanpassingen zonder deze op voorhand vast te leggen. Dit amendement is door de raad wel aangenomen. Nu is afwachten hoe hier verder invulling aan gegeven wordt. Als ChristenUnie hebben we alle vertrouwen in gemeente en Woonstede in het verder oppakken van dit traject.

Motie over behoud woonmaanden 
GroenLinks diende, samen met een aantal andere partijen, een motie in voor het behoud van woonmaanden bij volgende sloop-nieuwbouw projecten. Hiermee wil GroenLinks voorkomen dat bewoners ‘opeens’ hun huis uitgezet kunnen worden. In de stemverklaring gaf raadslid Jan Willem Middelesch aan de achtergrond en het idee van de motie te snappen, maar de tekst van GroenLinks te strikt te vinden. ChristenUnie Ede kon de motie daarom niet steunen, maar deed wel de handreiking om samen met GroenLinks op een later moment te kijken hoe hier wél invulling aangegeven kan worden. De motie werd niet aangenomen.

Labels: ,