Politie-inzet tijdens de NAVO-top. Welke gevolgen heeft dat voor Ede?

IMG_0172.jpeg
portretjanwillem.png
Blog by Jan Willem Middelesch on 7. März 2025 um 14:00

Politie-inzet tijdens de NAVO-top. Welke gevolgen heeft dat voor Ede?

In juni vindt in Den Haag de NAVO-top plaats, waarvoor maar liefst 27.000 politiemensen worden ingezet. Door deze grootschalige inzet zal er tijdens de NAVO-top minder politie beschikbaar zijn voor andere evenementen. Hoewel de top zelf slechts twee dagen duurt, vergt de voorbereiding en het oefenen in de maanden ervoor eveneens veel capaciteit. Dit heeft mogelijk gevolgen voor het politiewerk én voor regionale en lokale evenementen. Reden voor raadslid Jan Willem Middelesch om vragen te stellen aan het college.

Schriftelijke vragen
In totaal wordt bijna de helft van het totale politiepersoneel ingezet tijdens de NAVO-top. Niet voor niets noemt de politie dit ‘de grootste veiligheidsoperatie in de Nederlandse politiegeschiedenis’. Door deze grootschalige inzet zal er tijdens de NAVO-top minder politie beschikbaar zijn voor andere evenementen. Zo werd al duidelijk dat de wielerwedstrijd Veenendaal-Veenendaal niet door kan gaan. Voor de Simac Ladies Tour, waarvan een etappe in Ede plaatsvindt, zou wel politiebegeleiding beschikbaar te zijn. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, in zijn rol als voorzitter van de regioburgemeesters, dringt aan op snelle duidelijkheid: "We weten nog veel niet, terwijl de grootschalige politie-inzet rond de top een enorme impact heeft. Daar maken we ons zorgen over. We kunnen niet tot in het voorjaar wachten op antwoorden." Als ChristenUnie Ede hebben we daarom de volgende schriftelijke vragen aan het college gesteld:

  1. Herkent het college zich in de oproep van burgemeester Bruls? Is het college ook van mening dat er nog onvoldoende duidelijkheid is over de beschikbaarheid van politiemensen rond de NAVO-top?
  2. Is al duidelijk in hoeverre de eenheid Oost-Nederland (waar Ede onder valt) bijdraagt aan de NAVO-top?
  3. Welke gevolgen heeft dit voor de reguliere taken van de politie in Oost-Nederland, waar ook politiemensen voor nodig zijn? Voorziet het college risico’s voor de (basis)capaciteit van de politie in Ede?
  4. Voorziet het college risico’s als het gaat om de beschikbaarheid van politie bij kleine en grote incidenten en calamiteiten in onze gemeente?
  5. Wanneer verwacht de gemeente Ede definitieve duidelijkheid over het al dan niet doorgaan van een evenement als de Simac Ladies Tour? Hoe zorgt het college dat er voldoende tijd is om voorbereidingen te treffen als wegafsluitingen, omleidingen en het informeren van omwonenden en andere inwoners hierover?
  6. Eind juni wordt een lokale wielerkoers georganiseerd: de Ronde van Ede. Klopt het dat hiervoor geen inzet van (motor)agenten nodig is, aangezien dit evenement op een gesloten parcours plaatsvindt? Kan dit evenement dus sowieso doorgaan?
  7. Zijn er de komende maanden nog andere evenementen of activiteiten in de gemeente Ede waarvoor (mogelijk) politie-inzet nodig is?
    1. Zo ja, om hoe veel activiteiten/evenementen gaat het (ongeveer)?
    2. Kunnen al deze activiteiten, voor zover het college nu kan overzien, ondanks de politie-inzet bij de NAVO-top gewoon doorgaan?
  8. Kan het college op dit moment overzien in hoeverre de extra politie-inzet tijdens de NAVO-top doorwerkt in de roosters en hierdoor ook evenementen ná de NAVO-top – zoals de Airborneherdenking – kan raken? Wil het college indien nodig alles op alles zetten om deze herdenking door te laten gaan?

Beantwoording van het college
In reactie op de raadsvragen geeft het college aan dat basistaken volgens de politie gewaarborgd zijn en dat er duidelijkheid is gegeven naar aanleiding van de oproep van burgemeester Bruls. De NAVO-top heeft geen gevolgen voor de basisdienstverlening binnen de eenheid Oost-Nederland (waar Ede ook onder valt). De Ladies Tour stond inderdaad gepland voor begin september. Deze vervalt door de komst van het NK Wielrennen op 28 juni, geeft het college in de beantwoording aan. Het basisteam in Ede houdt rekening met evenementen die in Ede nog op de rol staan (o.a. Heideweek, Vlegeldag, Oud Lunterse Dag en Airborne) en doet er alles aan om de benodigde capaciteit te leveren.

Aanvullende vragen
Tijdens de PDE van 6 maart heeft raadslid Jan Willem Middelesch in het vragenuurtje aanvullende mondelinge vragen gesteld. Want terwijl andere gemeenten de organisatie van het NK wielrennen teruggaven door een tekort aan politie-inzet, verwacht ons college dit evenement wel te kunnen organiseren. “Vrijwilligers spelen een grote rol.”, geeft het college aan in de beantwoording van de schriftelijke vragen. “In Ede gebeurt het politiewerk door vrijwilligers.”, zei de wethouder daarover zelfs in een uitzending van NOS. Er is echter nog geen volledig beeld van de totale personele inzet die nodig is voor onder andere vergunningverlening en verkeersmaatregelen. Daarom stelden we - mede namens de SGP - volgende aanvullende vragen:

  1. Het college verwacht dit evenement zonder politie-inzet maar mét inzet van vrijwilligers, zoals burgermotards, te kunnen organiseren, zonder het volledige beeld te hebben van de personele inzet die daarbij nodig is. Hoe is de afweging gemaakt dat we dit in Ede toch wel kunnen organiseren?
  2. In media is ook aangegeven dat er verschillende side-events plaats zullen vinden. “Op 28 juni pakken we nog groter uit dan we al van plan waren”, quote een wielersite de wethouder. Vraagt dit nog om extra personele inzet van politie en/of vrijwilligers? En welke gevolgen zijn er voor evenementen die ook op deze datum worden georganiseerd, zoals het festival Zomerbries?
  3. Gaat het NK wielrennen in Ede hoe dan ook door, of is er nog een scenario denkbaar waarin ook Ede de organisatie moet teruggeven? Bijvoorbeeld door overschrijding van het budget, problemen rond vergunningen of gebrek aan vrijwilligers, zoals burgermotards of verkeersregelaars?
  4. Op welke manier worden bewoners rondom het parcours en andere inwoners van de gemeente Ede geïnformeerd over eventuele wegafsluitingen en de bereikbaarheid van Ede-Centrum?

Reactie college op mondelinge vragen
Als reactie op de aanvullende mondelinge vragen gaf het college aan dat er sprake is van een wat grotere ronde, zodat wegen niet voortdurend afgesloten zijn (maar slechts ong. 15 minuten per uur). Andere professionele wielerrondes worden dit jaar ook op deze manier verreden en vooralsnog zijn de ervaringen positief. Gemeente Ede heeft met dit parcours bovendien al ervaring door eerdere edities van de Ladies Tour. Voor eventuele side-events wordt ook de koppeling gezocht met andere evenementen in Ede-Centrum, zoals Festival Zomerbries. De wegen blijven dus geopend, waardoor afsluitingen zo min mogelijk nodig zijn. Ook gaf de burgemeester aan dat er altijd een mogelijkheid bestaat dat ook Ede dit niet kan organiseren, maar dat daarover goede afspraken zijn gemaakt. Aanvullend vroeg Jan Willem nog naar de wegafsluiting van de finishstraat (Arnhemseweg). Deze gaat waarschijnlijk wel worden afgesloten, maar dat wordt op een later moment duidelijk.

Attachments

Tags: , ,